Пређи на главни садржај

Bezglutenska lenja pita sa jagodama

 




Sastojci za kore:
200 gr . mlevenih lešnika 
1 šolja šećera 
pola šolje bezglutenskog univerzalnog brašna 
1 kesica bezglutenskog praška za pecivo 
1 šolja ulja 
pola šolje mleka 
4 jaja
Fil:
250 ml mleka 
250 gr. kisele pavlake 
40 gr . gustina 
6 kašika šećera 
3 jaja
100 gr očišćenih,iseckanih jagoda
Plus
100 gr . Machmalow 
50 gr. čokolade 
4 kašike marmelade od jagode 

Priprema:
Pomešati brašno sa PzP ,lešnicima,šećerom, potom  dodati ulje ,mleko i jaja uz stalno mešanje. Ostaviti smesu da odstoji pola sata. 
Priprema fila: 
Prokuvati mleko sa šećerom, dodati gustin razmucen u malo vode i kuvati dok se ne zgusne.  
Prohladiti.  U polumlaki puding dodati kiselu pavlaku, jaja i na kraju iseckane jagode. 

Obložiti okrugli pleh prečnika 30 cm pek papirom, sipati pola smese za koru . Peći 20 minuta na 180 stepeni. Polupecenu koru premazati sa 4 kašike marmelade od jagode ,sipati fil i drugu polovinu smese za kore. Peći 20 minuta na 180 stepeni. Isključiti šporet i sipati Mancmelou preko pite . Vratiti u pećnicu i sačekati da se istopi.  Preliti otopljenom čokoladom.  
Pitu ohladiti i onda seći.  Servirati po želji. 








Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu