Пређи на главни садржај

Rafaelo plazma torta



 


O, ti mala pufnasta torto, toper ti na vrhu stoji...

Sastojci za  koru :

20 belanaca 

Na vrh noža soli

1 kg šećera 

10 kašičica gustina 

200 gr kokosa 

sok jednog limuna 

Krem :

1,2 l mleka 

400 ml kondensovanog mleka 

10 kašika šećera 

20 žumanaca 

350 gr bele čokolade 

5 kesica praška za puding vanila

250 gr putera 

200 gr mlevene plazme 

100 gr kokosa 

5 kašika prah šećera 

200 gr oljuštenih, iseckanih badema 

+

200 gr puslica

Priprema:

10 belanaca penasto umutiti sa soli ,dodati potom 500 gr šećera. Mutiti oko 20 minuta dok se šećer ne istopi. 

Dodati 5 kašičica gustina, pola limunovog soka i 100 gr kokosa , sjediniti smesu. Sipati u pek papirom obložen  pleh srednje veličine i sušiti na 120 stepeni sat vremena.  Potom ohladiti. 

Ispeći i drugu koru .

Krem : 

Prokuvati litru mleka sa 6 kašika šećera.  200 ml mleka sjediniti sa praškom za puding vanila, dodati umućenih 20 žumanaca, sipati u prokuvano mleko i mešati dok se ne zgusne. Dodati 200 gr bele čokolade  , mešati dok se ne istopi. Prohladiti .

Umutiti penasto 250 gr putera sa 4 kašike šećera , dodavati naizmenično krem I 200 ml kondensovanog mleka uz stalno mešanje. 

Podeliti krem na dva dela. 

U prvi dodati iseckane 150 gr bele čokolade .

Drugi : dodati 200 gr mlevene plazme,  100 gr preprzenog kokosa ( kokos posuti prah šećerom i kratko u rerni peći dok ne dobije zlatno žutu boju), 200 gr iseckanih badema, 200 ml kondensovanog mleka.  Sjediniti. 

Redjati: Kora,  krem plazma , puslice 200 gr ,beli krem, kora , krem plazma , beli krem. 

Ukrasiti po želji. 

Potrebno za ukrasavanje 1 l slatke pavlake.  Obojiti po želji. 





 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu