posna baklava kojoj niko neće reći ne.
potrebno je :
400 gr. seckanih suvih šljiva
8 kašika ruma ili narandžinog soka
200 gr. seckanih oraha ( lešnika ili badema )
3 kašike šećera
12 listova kora za baklavu
2 šolje šećera
3 šolje vode
sok jednog limuna
Postupak pripreme:
Šljive preliti rumom i ostaviti da omekšaju. Četiri kore poslagati jednu pored druge i posuti po jednom kašikom šećera , orasima i seckanim šljivama, uviti i narezati u razmaku od 5 cm. Ponoviti još 2 puta. Namazati gornju koru uljem i peći na 200 stepeni 35 minuta. Vruću baklavu prelivati šećernim sirupom dok ga ne upije .
Šećerni sirup : ušpinovati 2 šolje šećera i 3 šolje vode. Skloniti sa vatre i dodati sok jednog limuna .
Varijanta sa kajsijama - ista mera samo zamenite suve šljive suvim kajsijama, rum likerom od kajsija , a orahe možete i kokosom. Postupak pripreme isti.
Volim je i ja, ali je nikad nisam napravila.Prijatno i uživaj!
ОдговориИзбриши