Пређи на главни садржај

Knedle sa šljivama

dovoljno za 22 -23 knedle.
potrebno je za knedle:
1 kg . krompira
30 gr. putra 
200 gr. brašna tip 400
100 gr griza
2 jaja
150 gr. očišćenih šljiva ili suvih šljiva
za mrvice :
200 gr. prezli
100 gr. šećera
200 gr. putra ili  margarina

Postupak pripreme:
Skuvati krompir u posoljenoj vodi i potom procediti. Dodati putar i izgnječiti. Ohladiti desetak minuta i potom izmešati sa brašnom , grizom i jajima. Uzimati od smese , rastanjiti izmedju dlanova i u sredinu svake stavljati po jednu šljivu ( i kocku šećera - po želji ) i potom oblikovati knedlu. Ponavljati postupak dok se masa ne utroši.
 Staviti vodu da kuva u dubljoj šerpi  i kada proključa  smanjiti vatru na jedinicu. Potom  staviti knedle i kuvati na tihoj vatri dok  dok ne isplivaju na površinu - otprilike 5 do 7 minuta . Potom ih izvaditi, ocediti  i uvaljati u propržene mrvice. 
Mrvice za knedle : margarin otopiti , sipati šećer i mrvice - pržiti dok ne dobiju zlatno žutu boju. 
Na slici sa suvim šljivama. 




Коментари

  1. Nemaš pojma kakve si mi zazubice napravila :-)
    Napamet mi nije palo da mogu sa suvim šljivama da ih napravim :-)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...