potrebno je za knedle:
1 kg . krompira
30 gr. putra
200 gr. brašna tip 400
100 gr griza
2 jaja
150 gr. očišćenih šljiva ili suvih šljiva
za mrvice :
200 gr. prezli
100 gr. šećera
200 gr. putra ili margarina
Skuvati krompir u posoljenoj vodi i potom procediti. Dodati putar i izgnječiti. Ohladiti desetak minuta i potom izmešati sa brašnom , grizom i jajima. Uzimati od smese , rastanjiti izmedju dlanova i u sredinu svake stavljati po jednu šljivu ( i kocku šećera - po želji ) i potom oblikovati knedlu. Ponavljati postupak dok se masa ne utroši.
Staviti vodu da kuva u dubljoj šerpi i kada proključa smanjiti vatru na jedinicu. Potom staviti knedle i kuvati na tihoj vatri dok dok ne isplivaju na površinu - otprilike 5 do 7 minuta . Potom ih izvaditi, ocediti i uvaljati u propržene mrvice.
Mrvice za knedle : margarin otopiti , sipati šećer i mrvice - pržiti dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Na slici sa suvim šljivama.
Nemaš pojma kakve si mi zazubice napravila :-)
ОдговориИзбришиNapamet mi nije palo da mogu sa suvim šljivama da ih napravim :-)