Пређи на главни садржај

Slatki suši

slatka verzija sušija koju će svi voleti...

Za koru :
6 belanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
50 gr. kokosa
50 gr. ekspandiranog pirinča
1 prašak za pecivo

Za fil :
300 ml mleka
4 kašike šećera
6 žumanaca
1 kesica praška za vanil puding

Za zeleni žele:
300 ml jabukovog soka
zelene kolačarske boje ili par kapi arome mente
10 gr.želatina
4 kašike šećera

Za ukrašavanje :
100 ml slatke pavlake
kandirani ananas

Postupak pripreme:
Umutiti penasto belanca , dodati šećer , brašno, prašak za pecivo , kokos i ekspandirani pirinač . Sve dobro sjediniti . Sipati smesu u pek papirom obložen četvrtsti pleh 25 x 40 cm. Ispeći koru na 180 stepeni , 20 minuta.Uviti u pek papir i ostaviti 10 do 15 minuta uvijeno, potom filovati.
Skuvati na pari fil od mleka, šećera i pudinga , žumanaca. Ostaviti da se ohladi.
Filovati koru i uviti u rolat.Ostaviti dva sata u frižderi o potom iseći na 8 komada. 
Skuvati jabukov sok sa šećerom i  dodati omekšani želatin i aromu ili boju. Ostaviti da se ohladi. Kad želira , žele staviti u krompir presu i rasporediti  po rolatima.Ukrasiti slatkom pavlakom i kandiranim ananasom.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...