Пређи на главни садржај

Vino torta

za koru :
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika hladne vode
1 kašika ulja
za fil od vina :
500 ml belog vina ( Sauvignon Blank )
4 kašike šećera
10 gr. belog želatina
2 burbon vanil šećera
1prašak za vanil puding
500 gr. slatke pavlake
500 gr. marmelade od malina ( domaće ) ili skuvati maline sa pudingom kao zamena
za marmorirani deo :
600 ml mleka
1 prašak za puding vanila
1 prašak za puding ukus čokolada
4 kašike šećera
300 ml slatke pavlake
50 gr. čokolade
50 gr. bele čokolade

Priprema :
Kora: umutiti penasto jaja, dodati šećer.. mutiti dalje dok masa ne " pobeli "( 10 minuta ). Zatim dodati brašno i prašak za pecivo, vodu i ulje, dobro izmešati i sipati u pleh ( 26 cm ). Peći na  180 stepeni 25 do 30 minuta. Raseći koru na pola. Donju koru namazati marmeladom od maline ( ili pudingom ).
krem od vina :
Skuvati vino sa  šećerom, vanil šećerom  i vanil pudingom. Skloniti sa vatre i ohladiti malo, dodati omekšali želatin i mešati dok se ne rastopi. Kad počne da želira , dodati umućenu slatku pavlaku .
U okruglu zdelu staviti jednu polovinu testa , sipati polovinu krema od vina . Kašikom rasporediti marmeladu od malina ( ili puding ) , sipati drugi deo krema od vina i poklopiti namazanom donjom korom. Staviti u frižder da želira 2 do 4 sata.
Posle tog vremena izručiti iz zdele i staviti na posužavnik . Namestiti prsten za tortu na 27 cm . Sipati naizmenično crni i beli fil i kašikom marmorirati ( prošarati ). Ostaviti u frižderu preko noći . Ukrasiti po želji.
Kremovi za marmoriranje : skuvati 300 ml mleka sa 2 kašike šećera, belom čokoladom  i vanil pudingom . Ostaviti da se ohladi . Dodati umućenu slatku pavlaku. Ponoviti isto sa pudingom od čokolade i crnom čokoladom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...