Пређи на главни садржај

Dobar jutarnji kruh


dobar hleb " zlata vredi " . Ko ima hranu , imaće i moć .U vreme kad nas bombarduju sa Tv a o raznim aferama , modifikovanoj hrani itd. lepo je naći blogg posvećen baš toj temi .. istinama i lažima u vezi ishrane . Recept je Anitin i možete ga videti ovde  ...  tema kuvarijacija za februar 2011 .
U poslednje vreme sam i ja u tom " tripu " . Odgovara mi taj način ishrane , daje energiju i osećaj zasićenosti bez kajanja. Kad sam pročitala recept  bila sam skeptična ... pomislih " bez brašna " , ali  kad Saher torta može sa dve ili bez brašna  zašto ne i hleb. Zadovoljna sam rezultatom. Za sve koji su netolerantni na laktozu i gluten .

Sastojci :

100 gr. maslaca
3 kašike ovsenih mekinja
1 čaša vode ( iz navike sam uzela kiselu )
120 gr. suncokretovih semenki
50 gr. kokosa
cimeta po ukusu
100 gr. pečenih , mlevenih , bundevinih semenki - u originalnom ide lan , ali ja nisam baš njegov ljubitelj  ... stavila sam 2 kašike lana .
125 gr. oljuštenog mlevenog badema
1 ravna kašičica soli
4 jaja

Priprema :
Zagrejati rernu na 180 stepeni . Mekinje ostaviti 5 minuta u vodi da nabubre . Maslac sobne temperature  pomešati sa svim sastojcima , osim suncokreta . Ostaviti par zrna za posipanje , a ostalo sjediniti sa testom.
Odlučila sam se za lakšu varijantu i stavila testo u četvrtasti kalup za kuglof , posula sam suncokretom i pekla na 180 stepeni 50 minuta. Ostaviti malo da se ohladi  i izvaditi iz kalupa.
Hleb možete narezati i staviti u zamrzivač ili čuvati 7 do 8 dana u frižderu .


Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je