Пређи на главни садржај

Filije


reč filije mislim da je turskog porekla i znači komad ... možda se i varam . Specijalitet južne Srbije - Kosova , Makedonije .. pročitala sam i Albanije . Pravljeno po ovom receptu ... malo sam izmenila. Činilo mi se da je sa mlekom tečno , pa sam koristila jogurt i kiselu pavlaku ; za fil sam koristila kiselo mleko i malo više sira. Težina pripreme : srednje  zahtevna - treba strpljenja . Po načinu pripreme me podseća na drvo kolač .Ali kako bi germani rekli : bez rada nema ni nagrade. Koristila sam šolju od 200 ml . Pleh prečnika 32 cm .

Sastojci za kore :

4 šolje brašna
4 jaja
2 šolje kisele pavlake
3 šolje jogurta
2 kašičice soli
1 kašičica praška ze pecivo
3 kašike ulja

Fil :
2 kisela mleka
300 gr. sira mrvljenog
4 jaja

Priprema :

Brašno pomešati sa praškom za pecivo , dodati jogurt , kiselu pavlaku  , ulje i so - izmešati da nema grudvica.
Na kraju dodati jaja i sve dobro sjediniti . Ostaviti sat vremena u frižderu .
Zagrejati rernu na 225 stepeni .U originalnom receptu je bila gril funkcija , ja sam pekla obično gornji i donji grejač .
U podmazan pleh sipati tanko testo i zapeći ga na gornjoj šini 15 minuta . Namazati tanko fil , preliti opet tanko testo i ponovo zapeći 15 minuta . Ponavljati dok se ne utroši smesa za kore i fil . Kad se poslednja kora zapeče 15 minuta ... staviti pleh na srednju šinu, smanjiti temperaturu na  200 stepeni i peći još 10 do 15 minuta.Malo ohladiti i iseći na kocke. Služiti sa jogurtom. 



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu