reč filije mislim da je turskog porekla i znači komad ... možda se i varam . Specijalitet južne Srbije - Kosova , Makedonije .. pročitala sam i Albanije . Pravljeno po ovom receptu ... malo sam izmenila. Činilo mi se da je sa mlekom tečno , pa sam koristila jogurt i kiselu pavlaku ; za fil sam koristila kiselo mleko i malo više sira. Težina pripreme : srednje zahtevna - treba strpljenja . Po načinu pripreme me podseća na drvo kolač .Ali kako bi germani rekli : bez rada nema ni nagrade. Koristila sam šolju od 200 ml . Pleh prečnika 32 cm .
Sastojci za kore :
4 šolje brašna
4 jaja
2 šolje kisele pavlake
3 šolje jogurta
2 kašičice soli
1 kašičica praška ze pecivo
3 kašike ulja
Fil :
2 kisela mleka
300 gr. sira mrvljenog
4 jaja
Priprema :
Brašno pomešati sa praškom za pecivo , dodati jogurt , kiselu pavlaku , ulje i so - izmešati da nema grudvica.
Na kraju dodati jaja i sve dobro sjediniti . Ostaviti sat vremena u frižderu .
Zagrejati rernu na 225 stepeni .U originalnom receptu je bila gril funkcija , ja sam pekla obično gornji i donji grejač .
U podmazan pleh sipati tanko testo i zapeći ga na gornjoj šini 15 minuta . Namazati tanko fil , preliti opet tanko testo i ponovo zapeći 15 minuta . Ponavljati dok se ne utroši smesa za kore i fil . Kad se poslednja kora zapeče 15 minuta ... staviti pleh na srednju šinu, smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći još 10 do 15 minuta.Malo ohladiti i iseći na kocke. Služiti sa jogurtom.
Sjajno!
ОдговориИзбришиBas interesantno!
ОдговориИзбришиIzgleda fantastično!
ОдговориИзбриши