Пређи на главни садржај

Jednostavna mix torta


 Mix voća , oraha i lešnika .....

Sastojci za prvu koru :
6 belanaca
100 gr. oraha seckanih
3 kašike šećera
50 gr. suvog groždja
1 kašičica praška ze pecivo
6 kašika brašna

Sastojci za drugu koru :
4 jaja
2 kašike šećera
7 kašika prepečenog , oljuštenog i samlevenog lešnika
1 kašika brašna
1 kašika ulja
1 kašika vode
1 kašičica praška za pecivo

Fil :
600 ml mleka
5 kašike fruktoze
200 gr. kupina
300 gr. breskvi
250 gr. margarina
4 žumanca
2 pudinga ukus slatke pavlake

Priprema :
- za prvu koru : umutiti belanca sa malo soli , dodati šećer  i mutiti dalje dok sneg ne bude čvrst. Na kraju izmešati sa brašnom, praškom za pecivo , seckanim orasima i suvim groždjem . Sipati u četvrtasti pek papirom obložen pleh . Peći 25 minuta na 180 stepeni. Ohladiti .
- druga kora : umutiti penasto jaja , dodati šećer  i dalje mutiti dok masa ne " pobeli " . Dodati lešnike, brašno, prašak za pecivo , ulje , vodu .. izmešati . Sipati u četvrtasti pleh i peći 25 minuta na 180 stepeni.

- fil :  skuvati mleko sa fruktozom i praškom za puding . Skloniti sa vatre i ohladiti . Umutiti omekšali margarin sa žumancima . Kašikom dodavati krem uz mućenje - što se više muti , krem je penastiji .

Namazati prvu koru filom , poredjati voće... staviti drugu koru . Ostaviti u frižderu preko noći . Ujutro ukrasiti sa 250 ml umućene slatke pavlake i 100 gr. pečenog , mlevenog lešnika.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je