Пређи на главни садржај

Nana Anine kiflice


tema u novembru kuVarijacija - Nana Anine kiflice sa bloga u džaku brašna... kuvarica Taca.
Napolju je ispod nule .. magla , tmurno vreme ... slobodnog vremena na pretek .
Videh temu.... i zasukla rukave ...
Težina pripreme je srednja . Uglavnom sam se pridržavala recepta... pravila sam duplu meru i ispekla tri pleha mirisnih kiflica. Jedne sam filovala sirom , druge paštetom i treće ajvarom. 
Ne premazujem kiflice nikad belancetom... uvek uljem , iz razloga što mi uvek zagori... a ne volim " gorak " ukus kiflica. 
Podržavam ideju da se starinski recepti spasu od zaborava ... to mi svi nekako i činimo . Obično ljudi gundjaju da se ljudi ne pamte po hrani . Nije u pitanju hrana ,nego neka vrsta vremeplova ili rituala koji su naši stari imali. Samim pravljenjem se oživljavaju neka stara vremena ...prenosi kolektivno znanje- tradicija  s jednog kolena na drugo. Taci je to uspelo i  mislim da je Ana ponosna na nju .
Toliko od mene .. a vi dragi moji ... svesku u ruke i zabeležite recept.

Коментари

  1. Topla preporuka i meni su se jako svidjele.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo punjenje sa pastetom nikad probala nisam... hm, jos nesto za isprobati a kada ce sve doci na red ko bi ga znao...bitno da ja sakupljam:)))
    Kiflice su za svaku preporuku, verujm da si uzivala:) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Sanja, slažem se da tradiciju treba očuvati i baš ovakvi recepti iz starinskih škrinja mame na isprobavanje. Baš si bila vredna sa 3 pleha.

    ОдговориИзбриши
  4. kiflice su ti krasne. I ja se slažem da nes mijemo dozvoliti da ovakvi i slični recepti padnu u zaborav!

    ОдговориИзбриши
  5. Sanja, hvala sto si isprobala recept i u ovako kratkom postu uspela da iskazes sustinu ocuvanja tradicije.

    Odrasla sam kod nane i na njenoj hrani, i veruj da mi nema veceg zadovoljstva nego kada nesto spremim pa joj odnesem i vidim kako ona to u slast pojede.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман12/01/2011 9:07 AM

    kiflice predivno napravljene, ja volim i u zadnje vrijeme sve više istražujem baš takve starinske recepte

    ОдговориИзбриши
  7. kad pravim pravim :D ostao je još jedan tanjirić

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je