tema u novembru kuVarijacija - Nana Anine kiflice sa bloga u džaku brašna... kuvarica Taca.
Napolju je ispod nule .. magla , tmurno vreme ... slobodnog vremena na pretek .
Videh temu.... i zasukla rukave ...
Težina pripreme je srednja . Uglavnom sam se pridržavala recepta... pravila sam duplu meru i ispekla tri pleha mirisnih kiflica. Jedne sam filovala sirom , druge paštetom i treće ajvarom.
Ne premazujem kiflice nikad belancetom... uvek uljem , iz razloga što mi uvek zagori... a ne volim " gorak " ukus kiflica.
Podržavam ideju da se starinski recepti spasu od zaborava ... to mi svi nekako i činimo . Obično ljudi gundjaju da se ljudi ne pamte po hrani . Nije u pitanju hrana ,nego neka vrsta vremeplova ili rituala koji su naši stari imali. Samim pravljenjem se oživljavaju neka stara vremena ...prenosi kolektivno znanje- tradicija s jednog kolena na drugo. Taci je to uspelo i mislim da je Ana ponosna na nju .
Toliko od mene .. a vi dragi moji ... svesku u ruke i zabeležite recept.
Topla preporuka i meni su se jako svidjele.
ОдговориИзбришиOvo punjenje sa pastetom nikad probala nisam... hm, jos nesto za isprobati a kada ce sve doci na red ko bi ga znao...bitno da ja sakupljam:)))
ОдговориИзбришиKiflice su za svaku preporuku, verujm da si uzivala:) Pozdrav
Sanja, slažem se da tradiciju treba očuvati i baš ovakvi recepti iz starinskih škrinja mame na isprobavanje. Baš si bila vredna sa 3 pleha.
ОдговориИзбришиkiflice su ti krasne. I ja se slažem da nes mijemo dozvoliti da ovakvi i slični recepti padnu u zaborav!
ОдговориИзбришиSanja, hvala sto si isprobala recept i u ovako kratkom postu uspela da iskazes sustinu ocuvanja tradicije.
ОдговориИзбришиOdrasla sam kod nane i na njenoj hrani, i veruj da mi nema veceg zadovoljstva nego kada nesto spremim pa joj odnesem i vidim kako ona to u slast pojede.
kiflice predivno napravljene, ja volim i u zadnje vrijeme sve više istražujem baš takve starinske recepte
ОдговориИзбришиkad pravim pravim :D ostao je još jedan tanjirić
ОдговориИзбриши