Пређи на главни садржај

Subotnje poslepodne kod Jelene - Američka pita od limuna

Američka pita od limuna


















FBI kod Jelene :D  . Jelena je perfekcionista . Svidja mi se kombinacija očuvanja starih recepata od zaborava i hrabrosti da isproba nešto novo, što i treba da odlikuje svakog blogera. Recepti su praćeni slikama po koracima pripreme , tako da i potpuni amater u kuvanju može bez problema da pripremi specijalitete iz Jelenine kuhinje. Jelena je ljubitelj začina i zeleniša kao i ja ...

  Bliži se proleće , pa sam se i ja odlučila za tople boje. Kao ljubitelj limuna i bezea  , ova pita mi je odmah zapala za oko. Obično pripremam dva recepta , ali nekad vreme samo " pobegne " ... tako da sam se odlučila za varijantu " jedan , ali vredan :D ".
Zamenila sam vodu sa neutralnim sojinim neutralnim  mlekom , ostalo po receptu. - stavila sam 6 jaja. U početku sam mislila da će biti možda malo sladja . Medjutim limunova kora i sok su joj dale svežinu. Oduševljena sam lakoćom pripreme . Tanak sloj kore , potom fil i beze koji se topi u ustima...savršeno poslepodne za svakog hedonistu.

Коментари

  1. Hvala Sanja, divno ti je ispala. Da znaš da sam mislila da će veći broj blogerica pitu ovu napraviti jer se zaista lako sprema a jako je ekonomična. Odo da te prilepim na FB.

    ОдговориИзбриши
  2. i limun i beze obozavam. ovo je zaista krasno

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je