Пређи на главни садржај

U rukavicama kod lake kuharice

Popečci od kelja i krompira
i to FBI mart / april... kod Lake kuharice .... ah, što volem ova istraživanja , a tek moji ukućani...
Blog lake kuharice odlikuje brza , laka ali i veoma ukusna kuhinja prilagodjena današnjem vremenu  kada ne želite svo slobodno vreme da provedete u kuhinji . Počev od mediteranske hrane, hrvatskih jela i kolača dolazimo do savremenih specijaliteta koje možete lako spremiti bez nekog prevelikog truda zahvaljujući dobrom opisu... čak je data kalorijska vrednost za one koji vode računa o liniji . Naročito mi se svidja vege kutak i povezivanje istorije i hrane  . Obično se govori da muškarci traže u svojoj ženi dobrog prijatelja , ljubavnicu i domaćicu  i da ljubav ulazi na usta . Rezime koji je našao svoju potvrdu tokom istorije , pa nažalost i danas u savremenom društvu : " kad je trba prazna nema ni ljubavi : D".

Isprobala sam dva recepta !
Popečci od kelja, batate i krompira je odlično vege jelo ...
Zamenila sam batatu slatki krompir običnim krompirom i mrkvom.Dalje sam se pridržavala recepta .  Dodala sam gomashio sa coolike ....i našem zadovoljstvu nikad kraja .Napravila sam kao toranj  i servirala sa posnim majonezom i maslinama .  Nemate potrebu za mesom...potpuno zaokružena vege priča bez ikakvih suvišnih dodataka.
Ja nisam ocedila najbolje kelj , pa dok je smesa  " čekala " da je ispržim , malo je pustio vodu.Dodala sam pri kraju dva jaja i dalje pržila - to je rešilo problem.


Drugi recept je muffini sa sirom i kimom .

Lak recept pogodan uz neko meze ili kao lagana večerica ili doručak uz šolju jogurta.





Коментари

  1. Tek danas sam saznala za ovo tvoje istraživanje, inače bih se odmah javila. Puno ti hvala na lijepim riječima, dobrom odabiru i odličnoj prezentaciji. Odmah dijelim na Fb. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je