Пређи на главни садржај

Langoš sa kačkavaljem i kiselom pavlakom


već poznati madjarski specijalitet . Novosadsku verziju je lepo prezentovala Vera sa Astala , recept možete videti ovde .
Recept je dovoljan za 10 langoša .

Sastojci :
1 kg brašna tip 400
500 ml jogurta
300 ml mlake vode
ravna kašičica soli
3 kašike šljivovice ( da ne bi upijali ulje )
1 jaje
30 gr. kvasca

za prženje :
1 litra ulja

Priprema :
Prosejati brašno i  napraviti udubljenje rukom . Razmutiti kvasac u vodi i sipati u brašno . Varjačom mešati dok masa ne bude glatka i pri kraju dodati šljivovicu i jaje , još malo mutiti i ostaviti na toplom mestu da se diže sat vremena.
Kašikom vaditi testo ( po dve kašike pune ) na brašnjavu podlogu i brašnjavim rukama rastanjiti .
Zagrejati u dubljem tiganju ulje i stavljati testo u vrelo ulje uvek u suprotnom smeru od  sebe ( ulje nekad prsne i opasnost od opekotina je velika ... ). Pržiti sa svake strane po dva do tri minuta i potom ocediti na kuhinjskom papiru.
Namazati sa pavlakom i posuti rendanim kačkavaljem .





















Ovo je specijalitet iz banje Morahalom ili sveti Eržebet... i za ovo se čeka 15 do 20 minuta u redu . 
Morahalom ima termalnu vodu temperature 39 stepeni i pogodna je za bolesnike sa problemima kičme, reume i ginekološkim problemima . Pored bazena za svaki uzrast ima i razne zabavne sadržaje .
voajerska slika

























Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...