Пређи на главни садржај

Ajme - Domaći pindjur


Ajme koliko nas je ! Tema paradajz, domaćica Tamara .
Htela sam u stvari napraviti moju omiljenu salatu, ali ove godine se ne možemo pohvaliti nekim velikim rodom zbog suše. Probala sa kupovnim ... izgledalo je kako i zvuči . 
Opredelila sam se onda za naš pindjur . Možda neko i nema takav recept ,a sezona pravljenja je već na izmaku. 

Sastojci : 
6 kg paprike
5 kg paradajza 
1 crvena feferona
500 ml ulja
100 gr. senfa
200 gr. šećera
250 ml belog vinskog sirćeta 
6 kašika soli
3 mrkve rendane
2 korena peršuna
1 konzervans
2 bela luka seckana

Priprema : 
Papriku peći na grilu - plotni ili kubetu ( imate u svakoj poljoprivrednoj apoteci , nije čak ni skupa a olakšava posao ). Peći sa svih strana dok koža pocrni i stavljati u veću vanglu i prekriti kuhinjskom krpom da odmekne . Otprilike za dva do tri sata.
Potom ih oljuštiti . Najbolje je da koristite hirurške rukavice , jer paprike i zagorela koža ostavljaju boju na rukama . Oljuštene paprike samleti na mašini za meso.
Paradajz samleti i pomešati sa feferonom , mrkvom, korenom peršuna, belim lukom, senfom. pošećeriti i posoliti i na tihoj vatri kuvati otprilike sat vremena - dok se smesa ne prepolovi ili ukuva. Potom dodati mlevene paprike i kuvati još 10- tak minuta. Na kraju dodati konzervans i sipati u čiste tegle .
Tegle prethodno staviti u veliki pleh sa malo vode i  na 100 stepeni 10 minuta zagrejati , sipati pindjur i još 5 do 10 minuta držati na istoj vatri dok ne uhvati koricu. Poklopce prebrisati alkoholom i zatvoriti .
Najbolji je uz domaći hleb ili pogačice.


Коментари

  1. Izgleda predivno, neodoljiva kombinacija sa pogacom. A kakva koincidecija, i mi smo jutros otvorili jednu teglu nedavno napravljenog, "ajme" bas sam se uzelela tog ukusa!

    ОдговориИзбриши
  2. Mmmmm, svakako bi vrijedilo probati! Zaboravila si mi poslati mail za prijavu, a danas je zadnji dan.

    ОдговориИзбриши
  3. Domaće je domaće i kada god je moguće opredjelim se za domaću verziju. Pinđur izgleda odlično, zalogaj uz domaći kruh ne bih odbila :)

    ОдговориИзбриши
  4. nedavno sam prvi put probala baš pinđur, super mi je, ovaj tvoj krasno izgleda i divna mu je boja

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je