Kuvarijacije , mesec oktobar !
Ovog puta smo u gostima kod simpatične Eme. Kao svakom čokoljupcu srce brže zakuca kad vidi sve te čokoladne poslastice i sa kojim strpljenjem ukrašava torte i kolače . Medjutim , sada ćemo se zadržati na kesten mafinima .
Ovog puta sam malo izmenila ... bademi nisu dovoljno jaki kad je kesten u pitanju . Ako pratite originalan recept , ipak bi preporučila pečene lešnike.
Sastojci :
250 gr. kesten pirea
100 gr. margarina
3 kašike brašna
2 kašike praška za pecivo
3 jaja
100 gr. smedjeg šećera
pola kašičice cimeta
Ganasche :
200 ml slatke pavlake
100 gr. crne čokolade
15 gr. putera
Priprema :
Penasto umutiti margarin sa šećerom , dodati rastopljen kesten pire , žumanca , prašak za pecivo , brašno , cimet i mešati dok se ne sjedini . Na kraju dodati umućena belanca. Sipati po dve kašičice u svaki otvor kalupa za mafine . Peći 20 - 25 minuta na 200 stepeni.
Ganasche : zagrejati slatku pavlaku do 90 stepeni i rastopiti čokoladu i buter u njoj. Ohladiti na sobnoj temperaturi i ostaviti da prenoći u frižderu . Sutradan umutiti dok ne bude penasto. Ukrasiti ganaschem mafine.
Ovog puta sam malo više izmenila , srećom pa kuvarijacije to dozvoljavaju . Emi se potkrala greška za ganasche .. na slici je ipak čokoladna glazura . Ganasche je ganasche i ipak se moramo držati standarda.
Koristila sam madjarski kesten pire koji je malo suvlji i u sebi ima primese kakaoa , ruma tako da su malo tamniji. Cimet je jednostavno morao u testo . Brašno sam izabrala kao jeftiniju alternativu .
Moji su bili oduševljeni i smatraju da je ganasche idealan sa ovim mafinima . Ja bih se ipak odlučila za neku težu čokoladnu kremu na bazi putra , ali to je već subjektivni osećaj. U svakom slučaju recept koji morate imati u svojoj teci .
Ja baš nisam oduševljena ovim muffinima iz razloga što se previše osjeća badem a ne kesten.
ОдговориИзбришиBadem je blag i ja ga nisam osećala, već samo samo osetila da mi nedostaje jači ukus kestena.
ОдговориИзбришиSanja, vidim i ti si dodavala masnoću :) Ali, nisi ništa od orašastih plodova stavila ili...? I brašno si dodala, i cimet, pa sad ja i ne mogu da poredim one svoje sa tvojima, a deluju ti jako lepo i meko i vlažno i sočno.
Pozdrav!
nisam dodavala . Masnoća u svakom slučaju fali . Neki recepti iz insotranstva se ne mogu primeniti kod nas uz odredjene izmene jer se i proizvodi razlikuju. Kesten pire koji sam koristila je bio previše suv da bih pravila po originalnom receptu. Nisam bila u Engleskoj . Možda je njihov masniji . Ema ga je preuzela sa BBC . Možda je njihov pojam ganascha i kolača nešto drugačiji . Mada kad neko napravi grešku i drugi pogrešno prepisuju. Staviću i presek kolača, nije gletav što je najbitnije . I kad moji traže da ponovo pravim nije prevelika greška. Sve je stvar ukusa . Kad sretneš sto ljudi , biće i sto različitih mišljenja .
ИзбришиSanja, mislim da me nisi razumela, i da misliš da ti ja nešto zameram. Ne, uostalom, otkud mi pravo na to. Ovo je igra, razumenjujemo iskustva i poredimo ishode. Ja sam probala u glavi tvoje mafine da uporedim sa primercima koje sam ja dobila, pa videla da to ipak neće moći tako napamet, zbog svih izmena koje si napravila u odnosu na početni recept. To je bila suština mog komentara, a ne da li je nešto ispravno ili pogrešno...
ИзбришиPozdrav!
opušteno.Nisam ja taj tip :D Htela sam reći sa kupljenim pireom nije moguće sprovesti ovaj recept. Treba ipak svež. I da ipak postoje neke teškoće u pravljenju .
Избриши