Пређи на главни садржај

KuVarijacije - Kesten mafini


Kuvarijacije , mesec oktobar !
Ovog puta smo u gostima kod simpatične Eme.  Kao svakom čokoljupcu srce brže zakuca kad vidi sve te čokoladne poslastice i sa kojim strpljenjem ukrašava torte i kolače .  Medjutim , sada ćemo se zadržati na kesten mafinima .
 Ovog puta sam malo izmenila ... bademi nisu dovoljno jaki kad je  kesten u pitanju . Ako pratite originalan recept , ipak bi preporučila pečene lešnike. 

Sastojci :
250 gr. kesten pirea
100 gr. margarina
3 kašike brašna 
2 kašike praška za pecivo 
3 jaja
100 gr. smedjeg šećera
pola kašičice cimeta

Ganasche :
200 ml slatke pavlake 
100 gr. crne čokolade
15 gr. putera 

Priprema : 
        Penasto umutiti margarin sa šećerom , dodati rastopljen kesten pire , žumanca , prašak za pecivo , brašno , cimet i mešati dok se ne sjedini . Na kraju dodati umućena belanca. Sipati po dve kašičice u svaki otvor kalupa za mafine . Peći 20 - 25  minuta na 200 stepeni.
Ganasche : zagrejati slatku pavlaku do 90 stepeni i rastopiti čokoladu i buter u njoj. Ohladiti na sobnoj temperaturi i ostaviti da prenoći u frižderu . Sutradan umutiti dok ne bude penasto. Ukrasiti ganaschem mafine.
         Ovog puta sam malo više izmenila , srećom pa kuvarijacije to dozvoljavaju . Emi se potkrala greška za ganasche .. na slici je ipak čokoladna glazura . Ganasche je ganasche i ipak se moramo držati standarda.
Koristila sam madjarski kesten pire  koji je malo suvlji i u sebi ima primese kakaoa , ruma  tako da su malo tamniji. Cimet je jednostavno morao u testo . Brašno sam izabrala kao jeftiniju alternativu . 
Moji su bili oduševljeni i smatraju da je ganasche idealan sa ovim mafinima . Ja bih se ipak odlučila za neku težu čokoladnu kremu na bazi putra , ali to je već subjektivni osećaj. U svakom slučaju recept koji morate imati u svojoj teci .
































Коментари

  1. Ja baš nisam oduševljena ovim muffinima iz razloga što se previše osjeća badem a ne kesten.

    ОдговориИзбриши
  2. Badem je blag i ja ga nisam osećala, već samo samo osetila da mi nedostaje jači ukus kestena.

    Sanja, vidim i ti si dodavala masnoću :) Ali, nisi ništa od orašastih plodova stavila ili...? I brašno si dodala, i cimet, pa sad ja i ne mogu da poredim one svoje sa tvojima, a deluju ti jako lepo i meko i vlažno i sočno.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nisam dodavala . Masnoća u svakom slučaju fali . Neki recepti iz insotranstva se ne mogu primeniti kod nas uz odredjene izmene jer se i proizvodi razlikuju. Kesten pire koji sam koristila je bio previše suv da bih pravila po originalnom receptu. Nisam bila u Engleskoj . Možda je njihov masniji . Ema ga je preuzela sa BBC . Možda je njihov pojam ganascha i kolača nešto drugačiji . Mada kad neko napravi grešku i drugi pogrešno prepisuju. Staviću i presek kolača, nije gletav što je najbitnije . I kad moji traže da ponovo pravim nije prevelika greška. Sve je stvar ukusa . Kad sretneš sto ljudi , biće i sto različitih mišljenja .

      Избриши
    2. Sanja, mislim da me nisi razumela, i da misliš da ti ja nešto zameram. Ne, uostalom, otkud mi pravo na to. Ovo je igra, razumenjujemo iskustva i poredimo ishode. Ja sam probala u glavi tvoje mafine da uporedim sa primercima koje sam ja dobila, pa videla da to ipak neće moći tako napamet, zbog svih izmena koje si napravila u odnosu na početni recept. To je bila suština mog komentara, a ne da li je nešto ispravno ili pogrešno...
      Pozdrav!

      Избриши
    3. opušteno.Nisam ja taj tip :D Htela sam reći sa kupljenim pireom nije moguće sprovesti ovaj recept. Treba ipak svež. I da ipak postoje neke teškoće u pravljenju .

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je