Пређи на главни садржај

Malo slano, malo slatko a zove se kratko - FBI kod Irene


Fbi rukavice kod Irene .
Irena i ja imamo sličan ukus, što se tiče kulinarenja. Čoko kutak će oduševiti  svakog čokoljupca. Irenini recepti su miks naših specijaliteta prilagodjenih modernom vremenu kao i eksperimenata sa stranim kuhinjama - najviše talijanskom . Svaki post je  praćen estetskim fotografijama jela  i ponekom anegdotom iz škole njene ćerke  . 
       Čovek je bogat onoliko koliko jezika zna. Irenin engleski je savršen i na taj način pokušava da približi našu kuhinju strancima i da očuva neke stare porodične recepte od zaborava . Meni jedino preostaje da se latim rečnika i da usavršim pored kulinarenja i engleski :D
Isprobala sam dva recepta... i pridržavala sam se mera .
Prvi je čokoladna vekna - sočan čokoladni kuglof .Možete ga poslužiti samog ili sa sezonskim voćem.
sa sezonskim voćem

domaća varijanta

Drugi : rum pločice .. ko voli rum kasato voleće i ove pločice.Jeftinija i bolja alternativa od kupovnih.



























Коментари

  1. Baš si lepo izabrala.Moram da priznam da mi malo unosite nervozu ovim postovima ,na trenutak uvek zaboravim da Irenu istražujemo i tokom decembra pa pomislim da sam zakasnila. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Čokolada i samo čokolada-moj tip! Nadam se da je sve bilo OK.Hvala na probi!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je