Пређи на главни садржај

Ajme - Banana čatni

kad nam je Tanja zadala temu Ajme , koliko nas je  za decembar banane nisam se dugo dvoumila šta ću praviti. Odlučila sam ovoga puta da bude pikantno i nešto drugačije iako ih često koristim u šejkovima , smothijima i tortama.
Banane su kod nas malo ozloglašene " zbog velikog broja kalorija i skroba ". Te kalorije niko ne traži u grickalicama , a ipak se konzumiraju.
Banane su pune vitamina B , antioksidanata, minerala kao što su magnezijum , kalcijum i gvoždje . Imaju povoljni uticaj  na nervni sistem zbog vitamina B i crevnu floru zahvaljujući fruktozi i celulozi  koju sadrže.
U svakom slučaju , preporučuje se kao užina zato što daje osećaj sitosti i ako pojedete jednu- dve činite nešto i za svoju figuru. 
Za ovaj čatni sam koristila zelenije banane. U inostranstvu postoje posebne za kuvanje i ako ste u mogućnosti bolje su te za čatni - ne raspadaju se.

Sastojci :
800 gr. banana
450 gr. praziluka
100 ml ulja
100 gr. suvog groždja 
100 gr. senfa
1 kašičica karija
150 ml belog balzamikovog sirćeta
6 kašika šećera
1 ravna kašika soli 
450 gr. očišćenog, iseckanog  ananasa ( NIKAKO konzervisanog )
biber
1 kesica konzervansa

Priprema :
Zagrejati ulje i pržiti praziluk par minuta . Potom dodati šećer i kari - promešati i na kraju ananas i sirće . Dinstati na slaboj vatri ( 1- 1,5 ) oko 15 -tak minuta.
Dodati senf, so, seckane banane , suvo groždje , pobiberiti - promešati i na tihoj vatri kuvati oko desetak minuta dok tečnost ne isahne. Na kraju dodati konzervans .
Sipati čatni u tri tegle ( 3 x 800 gr. ) i staviti  desetak minuta na 100 stepeni u rernu da " uhvati koricu ". 
Zatvoriti čistim poklopcima . 
Servirati uz crvena mesa ili piletinu .  






Коментари

  1. eee super zvuci ovaj chatni! ja sam onomad radila sa tresnjama i kruskama, a i ovaj sa bananama zvuci veoma primamljivo.. morat cu ga isprobati =)

    ОдговориИзбриши
  2. i ja volim čatnije ... malo pirinča, piletine , čatni i preprženi susam... primer savršenog ručka.

    ОдговориИзбриши
  3. Volim ;atni ali ovaj je verovatno suviše egzotičan za moj ukus najiskrenije da ti kažem.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...