Пређи на главни садржај

Ajme - Pikantna lisnata pita sa šampinjonima i prazilukom


tema u februaru Ajme , koliko nas je ! je praziluk .Domaćica simpa Milica sa stranice natanjiru.com.
Sezona je praziluka . Rafovi radnji su puni praziluka odličnog kvaliteta . Praziluk je omiljen u našem narodu zbog svojih lekovitih svojstava i svojstvenog ukusa- pun je vitamina i minerala i treba ga konzumirati barem jednom nedeljno. Zbog svoje blago dimljene note u jelima , odlična je zamena za meso vegetarijancima ili u postu.
Prva asocijacija na praziluk je pita , naravno . Šta ima lepše od parčeta miomirisne pite i čaše jogurta , kada su temperature pale ispod nule i zabeleli se krovovi. Odlučila sam se za hard core varijantu i iskoristila sve što Vojvodina nudi :D. Ima kalorija , ali o tome ću razmišljati sutra.

Sastojci :
1,5 kg lisnatog testa
400 gr. seckanih šampinjona
200 gr. seckane pečenice
200 gr. seckane domaće kobasice
200 gr. ribane  goude
3 iseckana praziluka
3 iseckana crna luka
3 iseckana čena belog luka
biber
3 žumanca 
4 kašike mleka 
kim

Priprema :
Odmrznuti lisnato testo . 
Propržiti crni luk , beli i praziluk sa pola kašičice šećera . Dodati potom šampinjone , pobiberiti  i dinstati oko 10 minuta.Skloniti sa vatre i ohladiti .
U tiganju ispržiti domaću kobasicu . Obično su masne i ovo radim iz jednostavnog razloga - da ocedim suvišnu masnoću.
Pomešati smesu sa šampinjonima sa pečenicom  , domaćom kobasicom  i goudom . 
Razviti oklagijom svaki blok lisnatog testa . Podeliti pica nožem  testo na dva dela i jedan deo naseći u razmaku 3 cm .
Na donji deo rasporediti fil , namazati ivice smesom od žumanaca i mleka  i prekriti gornjim nasečenim delom . Premazati gornju koru žumancima i posuti kimom. Ponoviti sa ostalim lisnatim testom i filom dok se ne utroši materijal. 
Redjati pite u četvrtasti pleh obložen pek papirom . Staviti ( gvozdenu ) šolju ili džezvu vode u zagrejanu rernu - lisnato testo se bolje lista zbog vlažnosti .
Peći 35 do 40 minuta na 200 stepeni. 
Iseći po želji ... i lagano uživati u svakom zalogaju. 








Коментари

  1. Odlična pita, jako mi se dopada kombinacija praziluka i šampinjona!

    ОдговориИзбриши
  2. Sviđa mi se ova kalorijska bomba:-)) Super izgleda nema šta, a prema sastojcima mora da je jako dobra:-)

    ОдговориИзбриши
  3. Super mi je ova pita , odlično iskombinirani sastojci, u ovoj štruci se krije pravo dobri ručak !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu