Пређи на главни садржај

Ajme - Roešti sa salatom od rukole i šampinjona


Ruzmarin je jedna od omiljenijih začinskih biljaka koje koristim pri kuvanju. Ovoga puta je izazov bio veći i podignut na viši nivo jer je priča morala biti vegetarijanska .
Prvobitnu zamisao da napravim sladoled je pomutilo ovo loše vreme , a i upala grla . Ruzmarin u slatkim poslasticama  ima ukus burbon vanile i jeftinija je alternativa.
Druga zamisao je bila klasika - kombinacija fete, paradajza i ruzmarina ... ali su i drugi blogeri imali takve ideje .
Na kraju sam se odlučila za roešti-vreme je posta .
Postoje razni načini pripreme roeštija , ali najizvorniji oblik je priprema bez jaja u šta se zaklinju bajerci. Ako idete prema severu Nemačke , roešti doživljava varijacije sa jajima , lukom i drugim dodacima.

Sastojci za roešti :
500 gr. rendanog belog krompira
500 gr. rendane mrkve
ravna kašičica soli
bibera

Sastojci za salatu :
2 grubo iseckana crna luka
1 kašika meda
200 gr. dimljenog tofua iseckanog na kockice
400 gr. svežih šampinjona - očišćenih i isečenih
1 kašičicu sušenog ruzmarina
pola kašičice soli
 90 gr. rukole
5 kašika ulja
1 kašika belog balzamikovog sirćeta
pola kašičice soli
50 gr. susama

Priprema :
Pomešati rendani krompir i rendanu mrkvu , posoliti i pobiberiti . Sačekati 10-tak minuta i ocediti tečnost . Zagrejati ulje u tiganju i stavljati po 3 velike kašike smese , rastanjiti. Pržiti na tihoj vatri ( 1,5 ) 5- 7 minuta dok korica ne dobije zlatno - žutu boju . Potom okrenuti i pržiti na drugoj strani 5- 7 minuta. Pržene ocediti na kuhinjskom papiru.
Salata : susam propržiti u tiganju bez ulja da dobije zlatno- žutu  boju. Ostaviti da se ohladi.
U 5 kašika ulja propržiti crni luk sa medom . Potom dodati tofu , rezane šampinjone , ruzmarin- posoliti  i dinstati oko 10 - tak minuta .
Na kraju dodati rukolu , propržiti 1 minutu da izgubi svojstveni gorak ukus . Skloniti sa vatre,dodati belo balzamikovo sirće i  promešati.
Sevirati uz roešti i posuti prženim susamom.
Ko ne voli rukolu , može zameniti blitvom ili spanaćem. 





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...