Ruzmarin je jedna od omiljenijih začinskih biljaka koje koristim pri kuvanju. Ovoga puta je izazov bio veći i podignut na viši nivo jer je priča morala biti vegetarijanska .
Prvobitnu zamisao da napravim sladoled je pomutilo ovo loše vreme , a i upala grla . Ruzmarin u slatkim poslasticama ima ukus burbon vanile i jeftinija je alternativa.
Druga zamisao je bila klasika - kombinacija fete, paradajza i ruzmarina ... ali su i drugi blogeri imali takve ideje .
Na kraju sam se odlučila za roešti-vreme je posta .
Postoje razni načini pripreme roeštija , ali najizvorniji oblik je priprema bez jaja u šta se zaklinju bajerci. Ako idete prema severu Nemačke , roešti doživljava varijacije sa jajima , lukom i drugim dodacima.
Sastojci za roešti :
500 gr. rendanog belog krompira
500 gr. rendane mrkve
ravna kašičica soli
bibera
Sastojci za salatu :
2 grubo iseckana crna luka
1 kašika meda
200 gr. dimljenog tofua iseckanog na kockice
400 gr. svežih šampinjona - očišćenih i isečenih
1 kašičicu sušenog ruzmarina
pola kašičice soli
90 gr. rukole
5 kašika ulja
1 kašika belog balzamikovog sirćeta
pola kašičice soli
50 gr. susama
Priprema :
Pomešati rendani krompir i rendanu mrkvu , posoliti i pobiberiti . Sačekati 10-tak minuta i ocediti tečnost . Zagrejati ulje u tiganju i stavljati po 3 velike kašike smese , rastanjiti. Pržiti na tihoj vatri ( 1,5 ) 5- 7 minuta dok korica ne dobije zlatno - žutu boju . Potom okrenuti i pržiti na drugoj strani 5- 7 minuta. Pržene ocediti na kuhinjskom papiru.
Salata : susam propržiti u tiganju bez ulja da dobije zlatno- žutu boju. Ostaviti da se ohladi.
U 5 kašika ulja propržiti crni luk sa medom . Potom dodati tofu , rezane šampinjone , ruzmarin- posoliti i dinstati oko 10 - tak minuta .
Na kraju dodati rukolu , propržiti 1 minutu da izgubi svojstveni gorak ukus . Skloniti sa vatre,dodati belo balzamikovo sirće i promešati.
Sevirati uz roešti i posuti prženim susamom.
Ko ne voli rukolu , može zameniti blitvom ili spanaćem.
Draga moja, ovo ti je mnogo mnogo dobro. ja sam pre par godina otkrila rukolu i obozavam je
ОдговориИзбришиOdlično si smislila!
ОдговориИзбриши