Пређи на главни садржај

Ajme - Ćufte od leblebija sa dinstanim keljom


Tema meseca aprila Ajme, koliko nas je !  leblebija / naut / slanutak , domaćica Tanja.
Leblebije ne koristim tako često. Možda je osnovni razlog što su uvek bile već na neki način obradjene - pečene , oljuštene , na merenje  i jedini dalji način obrade je bio u hlebu i pecivima. 
Inspirisana dosadašnjim odličnim receptima drugih blogera , oprobala sam se u vege jelu sa leblebijama. 
Na moju sreću , našla sam u bio kutku DM -a  Bio leblebije - malo skuplje ali zato extra kvalitetne.
Razlika izmedju bio i na merenje u ukusu su nebo i zemlja. Ovo je dovoljan razlog da se leblebije nadju češće na našem jelovniku. 

Sastojci :
450 gr. leblebija
75 gr. mlevenih ,oljuštenih , pečenih , slanih badema
1 ravna kašičica soli
biber po želji
2 jaja
100 gr. prezli
+
400 ml ulja za prženje
+
1 glavica kelja ( moja je bila 800 gr. - ako je i teža , nije problem )
5 glavica iseckanog ,crnog luka
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
125 ml belog vina
125 ml povrtne supe
1 kašika belog balzamiko sirćeta
peršun
+
domaći paradajz sok

Priprema :
Preko noći zatopiti leblebije u vodi. Ujutru ocediti . 
Kuvati ih u 3 litra vode  , sat vremena. Potom ocediti i potpuno ohladiti .
U secku isitniti leblebije i pomešati sa mlevenim bademima , jajima , posoliti i pobiberiti . Rukama mesiti dok se sve ne sjedini. 
Mokrim rukama oblikovati kuglice i svaku uvaljati u prezle. Pržiti u dubljem , vrelom ulju po 3- 4 minuta sa svake strane dok ne porumene . Potom izvaditi i ocediti od suvišne masnoće na kuhinjskom papiru.
Kelj nožem isitniti. Crni luk pržiti u malo ulja sa šećerom dok ne postane " staklast " . Potom dodati seckani kelj , vino , supu , soli po ukusu i kuvati na tihoj vatri 30- 35 minuta . Na kraju dodati seckani peršun i balzamikovo sirće .
Servirati ćufte sa keljom i preliti domaćim paradajz sokom.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu