Пређи на главни садржај

Gabon torta sa bademima


Tema u aprilu " Domaćica meseca " su bile čokoladne torte od 1 do 1, 5 kg na moju veliku radost . Torte su moj omiljeni teren , pogotovu čokoladne . Odlučila sam se za Gabon tortu . Originalna Gabon se pravi sa orasima , u nedostatku dobrih oraha poslužili su i bademi .
I pored početnih teškoća u nabavljanju odredjenih sastojaka i nestajanja struje , nisam odustala od ideje da napravim uskršnjeg zeku za mališane iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici . Morala sam birati izmedju težine i izgleda i izabrala sam na kraju ipak izgled . Kolačarsko testo je dalo težinu torti , pa moram priznati bila je teža  .  Torte sam do sada ukrašavala šlagovima i ukrasnim mrvicama , perlama. Sad sam otišla  korak dalje , skočila u " hladnu " vodu i oprobala se sa ukrašavanjem kolačarskim testom. Moj prvenac i nije tako loš , a najbitnije je da smo našim čokoladnim tortama izmamile osmeh na lice mališana.

Za početak
Sastojci za fil :
300 gr. čokolade
200 gr. šećera
kora jedne narandže
12 žumanaca
150 ml slatke pavlake
kašičica ruma
4 kašike vode
1 prašak za puding ukus čokolade
sok pola narandže
250 gr. margarina

Sastojci za koru :
12 belanaca
12 kašika šećera
kora od dve narandže
200 gr.. mlevenih badema
4 kašike brašna
1 ravna kašika praška za pecivo
6 kašika fila
+ sok dve narandže
Priprema :
Fil : u secku isitniti narandžinu koru sa šećerom . Umutiti penasto žumanca, dodati šećer sa naranžinom korom , čokoladu ,rum , slatku pavlaku i dalje mešati  na pari . Kad se smesa zagreje , dodati razmućen u vodi prašak za puding i mešati dok se krem ne zgusne . Skloniti sa vatre , dodati narandžin sok i ohladiti.
Odvojiti 6 kašika fila za koru , a preostali krem umutiti penasto  sa margarinom.
Kora :
Šećer u secku isitniti sa narandžinom korom. Umutiti penasto belanca , dodati šećer sa narandžinom korom ,  prosejano brašno sa praškom za pecivo , mlevene bademe i 6 kašika fila . Sipati smesu u pek papirom obložen srcasti kalup dimenzija 22 cm . Peći 60- tak minuta uz povremeno  prekrivanje alu folijom .
Ispečenu koru preseći triput , natapati narandžinim sokom i premazati tortu filom unutra i spolja.
Obojiti dve trećine kolačarskog testa jednom kesicom crvene boje i presvući tortu , napraviti nosić , mašnu . Od preostalog belog kolačarskog testa oblikovati zečiju glavu , šape i jaje - za iscrtavanje očiju sam koristila čačkalicu . Za žumance obojiti smesu žutom bojom.
Figure se moraju sušiti na sobnoj temperaturi dan - dva .
ps.pod narandžinom korom podrazumevam njen narandžasti deo . Beo je gorak i nije jestiv. U merkuru imate ljuštilicu koja olakšava posao ( na slici ) .Kad usitnite šećer sa narandžinom korom ima ukus cedevite .
Postoje oprečna mišljenja u vezi narandžine kore  da li su prskane- neprskane . U suštini sve što kupite je prskano , samo se postavlja  pitanje kako ćete ga dalje obraditi . Duže pranje toplom vodom može rešiti problem , a za hard core korisnike postoji anti pesticid prašak u prodavnicama zdrave hrane koji za pola sata izvlači pesticide iz voća.
Ljuštilica za limun i narandžu


Ko nas je ocenjivao i kakva je bila atmosfera pročitajte u najnovijem broju " Pošalji recept "  .
Ja sam osvojila treće mesto :D
Zahvaljujem se vinariji " Zvonko Bogdan" na kutiji vina . Oduševljena sam crvenim " Život teče" koje je osvojilo bronzu na Medjunarodnom sajmu vina  i belim " Pinot blank " koje je osvojilo srebro.
Zahvaljujem se izdavačkoj kući Prometej na kuvaru " Majstorije od 1000 recepata "  Anke Nane Djukić iz koje ću isprobati par recepata i objaviti na blogu. Knjiga obiluje starim , tradicionalnim jelima i must have je svakog ozbiljnijeg kulinara. 


Коментари

  1. Svaka čast na ovako lepo napravljenoj torti i pored svih poteškoća koje si imala i oduševljena sam tvojim Kuvarom.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...