Пређи на главни садржај

Slatka mala izvrnuta torta od banane


Ovoga puta u KuVarijacijama  je izglasana slatka mala izvrnuta torta sa bananama sa Palachinkinog bloga .
Palachinka je jedna od urednica online časopisa Mezze i  član tejsting tima Sale & Pepe .Osim toga  rado putuje, uživa u hrani , obožava da kuva i sve to ovekoveči svojim fotoaparatom i na blogu . Životni san je da otvori svoju sopstvenu poslastičarnicu.
Torta je inspirisana istoimenim crtaćem , originalni recept možete naći ovde .
U Marijinoj verziji je sa muskovado šećerom. 
Ja sam pravila dva puta sa žutim i belim- nema razlike .Možda dobar primer ako nema odredjene namirnice da ne odustajete od recepta , već zamenite drugom.

Sastojci :
Karamela :
150 g belog  šećera
1 kesica burbon vanile
75 g putera

Testo :
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
225 g šećera u prahu
125 g putera, istopljenog i ohlađenog
2 jaja
80 ml mleka
4 zelenije banane

Priprema :
Puter ,  šećer  i burbon vanilin šećer istopite u šerpici na srednjoj vatri. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u okruglu tepsiju prečnika 26 cm. Banane isecite na kolutove i poređajte ih u koncentričnim krugovima preko karamele. Ja najčešće iskoristim 3-4 velike banane.
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Blago umutite jaja sa mlekom i sipajte u suve sastojke zajedno sa istopljenim puterom. Izmešajte žicom da se sjedini, a zatim masu sipajte u pleh preko banana i poravnajte gornju površinu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 minuta. Obavezno proverite da li je pečeno nakon 30 minuta tako što ćete kolač probosti čačkalicom i ako izađe suva znači da je gotovo, a ako ne, pecite još koji minut.
Sačekajte da se kolač malo prohladi, a zatim ga izvrnite na tanjir.
Napomena: Oprez ako koristite okrugli kalup za tortu kome se skidaju ivice! Može se desiti da karamela počne da curka na početku pečenja.
( tekst preuzet sa Palačinkinog  bloga  ) 

Rezime : težina pripreme ovog kolača jednostavna . Za lakše pečenje bih preporučila pek papir , lakše je odvojiti kolač i ne razmišljate da li će se kolač zalepiti za dno pleha. Kad je kolač pečen sačekajte dva tri minuta , izručite iz pleha pa potom lagano odvojite od pek papira . Koristite zelenije banane , jer zrele se istope . 
Za mene je ova torta prava letnja poslastica . Njegova prednost je što možete praviti i sa drugim voćem . Može se služiti i topao i hladan .  Najbolji način serviranja je topao sa kuglom sladoleda od vanile  i posut još krokantom. 
Vi odaberite svoju omiljenu kombinaciju .

Коментари

  1. I kod tebe fin , ma baš izgleda sočno ja sam se dvoumila i sad mi žao što ga nisam napravila.

    ОдговориИзбриши
  2. super je... lako se pravi . Za nenajavljene goste .

    ОдговориИзбриши
  3. E baš divno što ti se kolač svideo! Nije mi palo na pamet, ali skroz si u pravu, ovo je jedan od onih recepata koje možeš da napraviš čak i onda kad nemaš sve sastojke :)

    Hvala ti puuuuno na divnim rečima! :*

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je