Пређи на главни садржај

( K )OOH!!! _ brzi sladoled od maline


KuVarijacije - mesec maj, ovog puta je izglasan Jelenin Koh sa bloga foodforthought.
Jelenin blog odlikuju kako novi , tako i starinski tradicionalni recepti .
Koh je jedan od tradicionalnih  recepata u novom ruhu - obogaćen u Jeleninoj verziji sa slatkom od višanja. 
Vazdušasta , natopljena kora koja se topi u ustima i voće su uvek dobitna kombinacija.
Moja prvobitna zamisao je bila da napravim sa sosom maline, ali kako to biva u životu uvek ispadne nešto deseto . A sve je počelo kad sam izvadila pečeni koh iz rerne i miris se raširio po kući. 
Pogadjate ? Nije bilo vremena za sos. Moralo se probati ODMAH. 
U rukama sam držala zamrznute maline i slatku pavlaku i rodila se ideja . Koh i sladoled i to najbrži !

Sastojci za koh :
6 jaja
6 punih kašika šećera
1 vanil šećer
8 punih kašika griza
rendana kora jednog limuna

Mlečni preliv  :
1 litar mleka 
2 pune kašike šećera
2 vanil šećera

brzi sladoled od maline :
400 gr. malina
180 ml slatke pavlake 
šećera ili meda po ukusu - jednu  do dve kašike

Priprema :
Umutiti penasto jaja , dodati šećer, vanil  i dalje mutiti dok masa ne pobeli . Sjediniti na kraju sa grizom i limunovom korom . Obložiti okrugli pleh prečnika 26 cm pek papirom i sipati smesu. Peći koh na 180 stepeni 30 minuta. 
Mleko prokuvati sa 2 kašike šećera i 2 vanil šećera .
Skinuti sa pečenog koha pek papir , vratiti u pleh i preliti još vrućim mlekom. U Jeleninoj verziji se vraća 15 minuta u rernu . Ja sam ga ostavila napolju . Bitan momenat je da kora i mleko budu jednako vrući , onda se ne mora vraćati u pećnicu. 
Sladoled : izmrviti rukama zamrznute maline , pošećeriti i pomešati sa slatkom pavlakom. Miksirštapom usitniti masu ( može i u blenderu ili secku ) . Kašikom za sladoled vaditi kugle i servirati uz koh. Ovaj sladoled nije pogodan za ponovno zamrzavanje .  Zbog male količine šećera , stvaraju se kristali leda i sladoled više nije kremast posle ponovnog zamrzavanja.

Rezime : lak , ekonomičan recept pogodan kako za porodicu tako i za nenajavljene goste . Uz malo truda i vremena  veliki učinak .


Коментари

  1. Mmmm, divno izgleda sa sladoledom i malinama, obicno jedva cekamo da se ispece, tako da nema vremena za dekoraciju.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Divna kombinacija. Odlicno si se dosetila...

    ОдговориИзбриши
  3. Sanja, ajde da napravimo peticiju da se starinski kolači vrate na velika vrata. Pre s eimalo više novca, a jednostavniji i jeftiniji kolači su se spremali pa je uvek bilo nečeg slatkog u kući. Ja ga ostavim u rerni kao i moja mama i svekrva, stvar navike, ali upije on i bez nje. Super ideja sa sladoledom.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicna ideja da se kombinuje sa sladoledom.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.