Jelenin blog odlikuju kako novi , tako i starinski tradicionalni recepti .
Koh je jedan od tradicionalnih recepata u novom ruhu - obogaćen u Jeleninoj verziji sa slatkom od višanja.
Vazdušasta , natopljena kora koja se topi u ustima i voće su uvek dobitna kombinacija.
Moja prvobitna zamisao je bila da napravim sa sosom maline, ali kako to biva u životu uvek ispadne nešto deseto . A sve je počelo kad sam izvadila pečeni koh iz rerne i miris se raširio po kući.
Pogadjate ? Nije bilo vremena za sos. Moralo se probati ODMAH.
U rukama sam držala zamrznute maline i slatku pavlaku i rodila se ideja . Koh i sladoled i to najbrži !
Sastojci za koh :
6 jaja
6 punih kašika šećera
1 vanil šećer
8 punih kašika griza
rendana kora jednog limuna
Mlečni preliv :
1 litar mleka
2 pune kašike šećera
2 vanil šećera
brzi sladoled od maline :
400 gr. malina
180 ml slatke pavlake
šećera ili meda po ukusu - jednu do dve kašike
Priprema :
Umutiti penasto jaja , dodati šećer, vanil i dalje mutiti dok masa ne pobeli . Sjediniti na kraju sa grizom i limunovom korom . Obložiti okrugli pleh prečnika 26 cm pek papirom i sipati smesu. Peći koh na 180 stepeni 30 minuta.
Mleko prokuvati sa 2 kašike šećera i 2 vanil šećera .
Skinuti sa pečenog koha pek papir , vratiti u pleh i preliti još vrućim mlekom. U Jeleninoj verziji se vraća 15 minuta u rernu . Ja sam ga ostavila napolju . Bitan momenat je da kora i mleko budu jednako vrući , onda se ne mora vraćati u pećnicu.
Sladoled : izmrviti rukama zamrznute maline , pošećeriti i pomešati sa slatkom pavlakom. Miksirštapom usitniti masu ( može i u blenderu ili secku ) . Kašikom za sladoled vaditi kugle i servirati uz koh. Ovaj sladoled nije pogodan za ponovno zamrzavanje . Zbog male količine šećera , stvaraju se kristali leda i sladoled više nije kremast posle ponovnog zamrzavanja.
Rezime : lak , ekonomičan recept pogodan kako za porodicu tako i za nenajavljene goste . Uz malo truda i vremena veliki učinak .
Mmmm, divno izgleda sa sladoledom i malinama, obicno jedva cekamo da se ispece, tako da nema vremena za dekoraciju.:))
ОдговориИзбришиDivna kombinacija. Odlicno si se dosetila...
ОдговориИзбришиSanja, ajde da napravimo peticiju da se starinski kolači vrate na velika vrata. Pre s eimalo više novca, a jednostavniji i jeftiniji kolači su se spremali pa je uvek bilo nečeg slatkog u kući. Ja ga ostavim u rerni kao i moja mama i svekrva, stvar navike, ali upije on i bez nje. Super ideja sa sladoledom.
ОдговориИзбришиOdlicna ideja da se kombinuje sa sladoledom.
ОдговориИзбриши