Пређи на главни садржај

( K )OOH!!! _ brzi sladoled od maline


KuVarijacije - mesec maj, ovog puta je izglasan Jelenin Koh sa bloga foodforthought.
Jelenin blog odlikuju kako novi , tako i starinski tradicionalni recepti .
Koh je jedan od tradicionalnih  recepata u novom ruhu - obogaćen u Jeleninoj verziji sa slatkom od višanja. 
Vazdušasta , natopljena kora koja se topi u ustima i voće su uvek dobitna kombinacija.
Moja prvobitna zamisao je bila da napravim sa sosom maline, ali kako to biva u životu uvek ispadne nešto deseto . A sve je počelo kad sam izvadila pečeni koh iz rerne i miris se raširio po kući. 
Pogadjate ? Nije bilo vremena za sos. Moralo se probati ODMAH. 
U rukama sam držala zamrznute maline i slatku pavlaku i rodila se ideja . Koh i sladoled i to najbrži !

Sastojci za koh :
6 jaja
6 punih kašika šećera
1 vanil šećer
8 punih kašika griza
rendana kora jednog limuna

Mlečni preliv  :
1 litar mleka 
2 pune kašike šećera
2 vanil šećera

brzi sladoled od maline :
400 gr. malina
180 ml slatke pavlake 
šećera ili meda po ukusu - jednu  do dve kašike

Priprema :
Umutiti penasto jaja , dodati šećer, vanil  i dalje mutiti dok masa ne pobeli . Sjediniti na kraju sa grizom i limunovom korom . Obložiti okrugli pleh prečnika 26 cm pek papirom i sipati smesu. Peći koh na 180 stepeni 30 minuta. 
Mleko prokuvati sa 2 kašike šećera i 2 vanil šećera .
Skinuti sa pečenog koha pek papir , vratiti u pleh i preliti još vrućim mlekom. U Jeleninoj verziji se vraća 15 minuta u rernu . Ja sam ga ostavila napolju . Bitan momenat je da kora i mleko budu jednako vrući , onda se ne mora vraćati u pećnicu. 
Sladoled : izmrviti rukama zamrznute maline , pošećeriti i pomešati sa slatkom pavlakom. Miksirštapom usitniti masu ( može i u blenderu ili secku ) . Kašikom za sladoled vaditi kugle i servirati uz koh. Ovaj sladoled nije pogodan za ponovno zamrzavanje .  Zbog male količine šećera , stvaraju se kristali leda i sladoled više nije kremast posle ponovnog zamrzavanja.

Rezime : lak , ekonomičan recept pogodan kako za porodicu tako i za nenajavljene goste . Uz malo truda i vremena  veliki učinak .


Коментари

  1. Mmmm, divno izgleda sa sladoledom i malinama, obicno jedva cekamo da se ispece, tako da nema vremena za dekoraciju.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Divna kombinacija. Odlicno si se dosetila...

    ОдговориИзбриши
  3. Sanja, ajde da napravimo peticiju da se starinski kolači vrate na velika vrata. Pre s eimalo više novca, a jednostavniji i jeftiniji kolači su se spremali pa je uvek bilo nečeg slatkog u kući. Ja ga ostavim u rerni kao i moja mama i svekrva, stvar navike, ali upije on i bez nje. Super ideja sa sladoledom.

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicna ideja da se kombinuje sa sladoledom.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je