Ovo sam već planirala praviti tako da nisam puno razmišljala . Falilo je možda vremena , a ponekad i materijala. Nekad treba vremena " da se sve kockice slože " rekli bi neki .
Ovaj kolač sam jela prošle godine u Nemačkoj u turskoj pekari. U stvari sam ušla da kupim samo kiflu, a turci kao turci gostprimljivi tako da sam popila i kafu i pojela ovaj kolač i ponela puter kolač za zalihu. Da, za zalihu koja je trajala do uveče :D
Na prvi pogled , pekara je bila sasvim obična. Nije odskakala svojim izgledom od drugih pekara , jedino eto lokacija centar grada . Nemci obožavaju posle ručka negde oko 14 - 15 h da odu na jedno parče torte ( ein Stückchen Torte ) i kafu i to je neka vrsta rituala. Moram priznati da sam taj ritual odmah usvojila. Nedeljni jogging i vožnju bajsom nešto teže.
Gazda je nemačkim receptima dao neku svoju ličnu notu. Nemci obično prave sa testom na bazi kvasca ili putra. On je napravio kombinaciju testa "smućkaj i sipaj" ili All in i krema na bazi krem sira .Kora je sundjerasta pa je kolač i dobio takvo ime.
Ovo je neki vid rekonstrukcije recepta ...
Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i dodati šećer . Sipati jogurt i ulje i sjediniti da nema grudvica. Na kraju dodati jaja ( ne moraju biti umućena ) i promešati .
Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 36 cm i peći u već zagrejanoj rerni 15 minuta na 180 stepeni.
Skuvati puding od mleka , šećera i jedne kesice praška za puding. Skloniti sa vatre i dodati putar. Mešati dok se ne otopi . Ohladiti nekih 20-tak minuta . Dodati kiselu pavlaku , prašak za puding i umućena jaja .
Na polupečenu koru rasporediti šumsko voće i preliti ravnomerno smesom od pudinga i pavlake . Vratiti u rernu i peći dalje na istoj temperaturi još 30 - tak minuta.
Ohladiti i seći po želji. Ako volite sladje kolače , pospite prah šećerom .
Sastojci za koru :
200 gr. brašna tip 400
1 kesica praška za pecivo
150 gr. šećera
150 ml ulja
200 ml jogurta
3 jaja
Fil:
150 gr. borovnica
150 gr. ribizli
200 gr. malina
150 ml mleka
50 gr. putra
6 kašika šećera
2 kesice praška za puding ukus vanila
2 jaja
350 gr. kisele pavlake
Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i dodati šećer . Sipati jogurt i ulje i sjediniti da nema grudvica. Na kraju dodati jaja ( ne moraju biti umućena ) i promešati .
Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 36 cm i peći u već zagrejanoj rerni 15 minuta na 180 stepeni.
Skuvati puding od mleka , šećera i jedne kesice praška za puding. Skloniti sa vatre i dodati putar. Mešati dok se ne otopi . Ohladiti nekih 20-tak minuta . Dodati kiselu pavlaku , prašak za puding i umućena jaja .
Na polupečenu koru rasporediti šumsko voće i preliti ravnomerno smesom od pudinga i pavlake . Vratiti u rernu i peći dalje na istoj temperaturi još 30 - tak minuta.
Ohladiti i seći po želji. Ako volite sladje kolače , pospite prah šećerom .
ps. Šumsko voće možete sami kobinovati vašu omiljenu kombinaciju . Bitno da mera bude od 300 do 500 gr. zavisi koliko volite kiselo. Ja volim voćne , kiselkaste kolače stoga sam upotrebila 500 gr.
Коментари
Постави коментар