Пређи на главни садржај

Sundjer kolač sa šumskim voćem

Ovo sam već planirala praviti tako da nisam puno razmišljala . Falilo je možda vremena , a ponekad i materijala. Nekad treba vremena " da se sve kockice slože " rekli bi neki .
Ovaj kolač sam jela prošle godine u Nemačkoj u turskoj pekari. U stvari sam ušla da kupim samo kiflu, a turci kao turci gostprimljivi tako da sam popila i kafu i pojela ovaj kolač i ponela puter kolač za zalihu. Da,  za zalihu koja je trajala do uveče :D 
Na prvi pogled , pekara je bila sasvim obična. Nije odskakala svojim izgledom od drugih pekara , jedino eto lokacija centar grada . Nemci obožavaju posle ručka negde oko 14 - 15 h da odu na jedno parče torte ( ein Stückchen Torte )  i kafu i to je neka vrsta rituala. Moram priznati da sam taj ritual odmah usvojila. Nedeljni jogging i vožnju bajsom nešto teže. 
Gazda je nemačkim receptima dao neku svoju ličnu notu. Nemci obično prave sa testom na bazi kvasca ili putra. On je napravio kombinaciju testa "smućkaj i sipaj"  ili All in i krema na bazi krem sira .Kora je sundjerasta pa je kolač i dobio takvo ime.
Ovo je neki vid rekonstrukcije recepta ...

Sastojci za koru :
200 gr. brašna tip 400
1 kesica  praška za pecivo
150 gr. šećera
150 ml ulja
200 ml jogurta
3 jaja

Fil:
150 gr. borovnica
150 gr. ribizli
200 gr. malina
150 ml mleka
50 gr. putra
6 kašika šećera
2 kesice praška za puding ukus vanila
2 jaja
350 gr. kisele pavlake

Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i dodati šećer . Sipati jogurt i ulje i sjediniti da nema grudvica. Na kraju dodati jaja ( ne moraju biti umućena ) i promešati .  
Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 36 cm i peći u već zagrejanoj rerni 15 minuta na 180 stepeni.
Skuvati puding od mleka , šećera i jedne kesice praška za puding. Skloniti sa vatre i dodati putar. Mešati dok se ne otopi . Ohladiti nekih 20-tak minuta . Dodati kiselu pavlaku , prašak za puding i umućena jaja .
Na polupečenu koru rasporediti šumsko voće i preliti ravnomerno smesom od pudinga i pavlake . Vratiti u rernu i peći dalje na istoj temperaturi još 30 - tak minuta.
Ohladiti i seći po želji. Ako volite sladje kolače , pospite  prah šećerom .
ps. Šumsko voće možete sami kobinovati vašu omiljenu kombinaciju . Bitno da mera bude od 300 do 500 gr. zavisi koliko volite kiselo. Ja volim voćne , kiselkaste kolače stoga sam upotrebila 500 gr.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je