Пређи на главни садржај

Sundjer kolač sa šumskim voćem

Ovo sam već planirala praviti tako da nisam puno razmišljala . Falilo je možda vremena , a ponekad i materijala. Nekad treba vremena " da se sve kockice slože " rekli bi neki .
Ovaj kolač sam jela prošle godine u Nemačkoj u turskoj pekari. U stvari sam ušla da kupim samo kiflu, a turci kao turci gostprimljivi tako da sam popila i kafu i pojela ovaj kolač i ponela puter kolač za zalihu. Da,  za zalihu koja je trajala do uveče :D 
Na prvi pogled , pekara je bila sasvim obična. Nije odskakala svojim izgledom od drugih pekara , jedino eto lokacija centar grada . Nemci obožavaju posle ručka negde oko 14 - 15 h da odu na jedno parče torte ( ein Stückchen Torte )  i kafu i to je neka vrsta rituala. Moram priznati da sam taj ritual odmah usvojila. Nedeljni jogging i vožnju bajsom nešto teže. 
Gazda je nemačkim receptima dao neku svoju ličnu notu. Nemci obično prave sa testom na bazi kvasca ili putra. On je napravio kombinaciju testa "smućkaj i sipaj"  ili All in i krema na bazi krem sira .Kora je sundjerasta pa je kolač i dobio takvo ime.
Ovo je neki vid rekonstrukcije recepta ...

Sastojci za koru :
200 gr. brašna tip 400
1 kesica  praška za pecivo
150 gr. šećera
150 ml ulja
200 ml jogurta
3 jaja

Fil:
150 gr. borovnica
150 gr. ribizli
200 gr. malina
150 ml mleka
50 gr. putra
6 kašika šećera
2 kesice praška za puding ukus vanila
2 jaja
350 gr. kisele pavlake

Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i dodati šećer . Sipati jogurt i ulje i sjediniti da nema grudvica. Na kraju dodati jaja ( ne moraju biti umućena ) i promešati .  
Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 36 cm i peći u već zagrejanoj rerni 15 minuta na 180 stepeni.
Skuvati puding od mleka , šećera i jedne kesice praška za puding. Skloniti sa vatre i dodati putar. Mešati dok se ne otopi . Ohladiti nekih 20-tak minuta . Dodati kiselu pavlaku , prašak za puding i umućena jaja .
Na polupečenu koru rasporediti šumsko voće i preliti ravnomerno smesom od pudinga i pavlake . Vratiti u rernu i peći dalje na istoj temperaturi još 30 - tak minuta.
Ohladiti i seći po želji. Ako volite sladje kolače , pospite  prah šećerom .
ps. Šumsko voće možete sami kobinovati vašu omiljenu kombinaciju . Bitno da mera bude od 300 do 500 gr. zavisi koliko volite kiselo. Ja volim voćne , kiselkaste kolače stoga sam upotrebila 500 gr.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...