Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Posna semla


KuVarijacije kod Milice ! Mesec april  , tema - semla , švedski tradicionalni kolač. 
Pratim već duže Miličinu stranu natanjiru.com i mada na naslovnoj piše da su to kulinarske improvizacije jedne Milice , mislim da je kod Milice "sve pod konac" i da improvizacijama nema mesta . Odlični recepti sa instrukcijama , lepo objašnjeno sa odličnim fotografijama od kojih vam podje voda na usta.
Jedan od njih je i semla .. Volim tradicionalne recepte i trebamo ih češće isprobavati u KuVarijacima. 
Napravila sam posnu varijantu , izostavila jaje . Kardamom sam zamenila cimetom , a možete zameniti i smešom za medenjake. Mada , kada budem nabavila kardamom isprobaću i sa njim . Za fil sam se opredelila za šećerni sirup 1:1 , jer ga zapadnjaci često koriste . Postoji  varijanta Frankfurtskog venca sa šećernim sirupom  što mi je i dalo ideju za ovakav način spremanja.
Originalni Milicin recept i zanimljivu priču o nastanku semli možete videti ovde.

Sastojci :
600 gr. brašna tip 400
jedna kašičica cimeta
pola kašičice soli
70 gr. šećera
25. gr svežeg kvasca
300 ml mlake vode
75 gr. otopljenog margarina 

Fil : 
200 gr. mlevenih badema 
mrvice iz pogačica
120 ml vode
120 gr. šećera
sok od jedne narandže

250 ml biljne pavlake ili 2 kesice posnog šlaga 

Priprema :
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi . Prosejati brašno , dodati so , šećer , cimet, otopljeni margarin i vodu sa kvascem i zamesiti glatko testo. Prekriti sud vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo udvostruči svoj volumen.
Mada u receptu piše da se testo mora razmesiti , nema potrebe . Ne lepi se za prste , tako da sam odmah oblikovala pogačice srednje veličine ( ukupno 13 ). Staviti u podmazan pleh ( prečnika 36 cm ) , ostavljati dovoljno prostora izmedju pogačica jer rastu. Peći 15 - 17 minuta na 175 stepeni. Pečene premazati margarinom i malo ohladiti . Izrezati kuhinjskim makazama gornju koru u obliku trougla i izdubiti sredinu svake pogačice. 
Fil : prokuvati šećer sa vodom i  dodati narandžin sok. Preliti preko mlevenih badema i mrvica iz pogačica. Sjediniti sve i puniti pogačice.
Umutiti biljnu pavlaku i ukrasiti svaku pogačicu i staviti trouglasti " poklopac " koji smo prethodno isekli.
ps. Mogu se jesti polutople i hladne. Moj favorit su polutople. 
Odlična kombinacija sastojaka . Pogačice su totalno meke , iako je posna varijanta . Fil koji otpušta svoj sok natapa zidove pogačica , a badem sa šlagom vas dovodi do tačke topljenja.
Zanimljiv je oblik i podseća malo na princes krofne  , a kad zagrizete po ukusu je nešto izmedju baklave i štrudle .
Možete napraviti varijantu i sa sojinim mlekom prateći Milicin recept . 
Razumem potpuno jadnog kralja ... i ja sam u startu pojela tri. :D

















Коментари

  1. Super su uspele i svidja mi se tvoja posna verzija.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Sanjice, semle su ti izuzetno lepe i ova posna verzija mi se jako sviđa.

    ОдговориИзбриши
  3. Diiivno!! Probam sigurno! :) Baš sam gledala sve ove silne Semle danas i pitala se može li da se izvede posna varijanta, kad - evo je! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Sanja, baš sam pomislila da nećeš praviti jer znam da postiš, a ti dođeš sa skroz zanimljivim izdanjem i napraviš posnu semlu! :D Svaka čast, baš si genijalna! :) Zanimljiva ti je ideja za vodu i šećer u filu i dodatak narandže.
    I da, u pravu si za te "improvizacije". I ja u poslednje vrijeme razmišljam da se blog dosta promijenio od kad je to napisano i mislim da bi morala malo da porazmislim o drugačijem opisu! :)
    Hvala ti mnogo na divnim riječima, na tome što si predložila semle za kuvarijacije i što si ih napravila iako ti je sigurno bilo teško da ih prilagodiš! Hvala! <3 <3 <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nije bilo teško prilagoditi . Pridržavala sam se mera i samo zamenila namirnice , recept je to dozvoljavao . Malo mi je krivo što nisam imala kardamom .. Postim samo ja, nije problem .Lak i brz recept , nešto novo čime možemo obogatiti naše trpeze . Da nisam ja predložila , neko bi drugi :D čim je izglasan i drugi blogeri su podržali semle. :* te

      Избриши
  5. Zanimljivo je to što si varirala, a opet su to semle.

    ОдговориИзбриши
  6. Sanjice, ako imaš vremena, pridruži nam se u našoj blogerskoj igrici http://pomoravka1.blogspot.ca/2014/04/omiljena-peciva-nasih-blogerki.html

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je