Pratim već duže Miličinu stranu natanjiru.com i mada na naslovnoj piše da su to kulinarske improvizacije jedne Milice , mislim da je kod Milice "sve pod konac" i da improvizacijama nema mesta . Odlični recepti sa instrukcijama , lepo objašnjeno sa odličnim fotografijama od kojih vam podje voda na usta.
Jedan od njih je i semla .. Volim tradicionalne recepte i trebamo ih češće isprobavati u KuVarijacima.
Napravila sam posnu varijantu , izostavila jaje . Kardamom sam zamenila cimetom , a možete zameniti i smešom za medenjake. Mada , kada budem nabavila kardamom isprobaću i sa njim . Za fil sam se opredelila za šećerni sirup 1:1 , jer ga zapadnjaci često koriste . Postoji varijanta Frankfurtskog venca sa šećernim sirupom što mi je i dalo ideju za ovakav način spremanja.
Originalni Milicin recept i zanimljivu priču o nastanku semli možete videti ovde.
Sastojci :
600 gr. brašna tip 400
jedna kašičica cimeta
pola kašičice soli
70 gr. šećera
25. gr svežeg kvasca
300 ml mlake vode
75 gr. otopljenog margarina
Fil :
200 gr. mlevenih badema
mrvice iz pogačica
120 ml vode
120 gr. šećera
sok od jedne narandže
+
250 ml biljne pavlake ili 2 kesice posnog šlaga
Priprema :
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi . Prosejati brašno , dodati so , šećer , cimet, otopljeni margarin i vodu sa kvascem i zamesiti glatko testo. Prekriti sud vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo udvostruči svoj volumen.
Mada u receptu piše da se testo mora razmesiti , nema potrebe . Ne lepi se za prste , tako da sam odmah oblikovala pogačice srednje veličine ( ukupno 13 ). Staviti u podmazan pleh ( prečnika 36 cm ) , ostavljati dovoljno prostora izmedju pogačica jer rastu. Peći 15 - 17 minuta na 175 stepeni. Pečene premazati margarinom i malo ohladiti . Izrezati kuhinjskim makazama gornju koru u obliku trougla i izdubiti sredinu svake pogačice.
Fil : prokuvati šećer sa vodom i dodati narandžin sok. Preliti preko mlevenih badema i mrvica iz pogačica. Sjediniti sve i puniti pogačice.
Umutiti biljnu pavlaku i ukrasiti svaku pogačicu i staviti trouglasti " poklopac " koji smo prethodno isekli.
ps. Mogu se jesti polutople i hladne. Moj favorit su polutople.
Odlična kombinacija sastojaka . Pogačice su totalno meke , iako je posna varijanta . Fil koji otpušta svoj sok natapa zidove pogačica , a badem sa šlagom vas dovodi do tačke topljenja.
Zanimljiv je oblik i podseća malo na princes krofne , a kad zagrizete po ukusu je nešto izmedju baklave i štrudle .
Možete napraviti varijantu i sa sojinim mlekom prateći Milicin recept .
Razumem potpuno jadnog kralja ... i ja sam u startu pojela tri. :D
Super su uspele i svidja mi se tvoja posna verzija.:)))
ОдговориИзбришиSanjice, semle su ti izuzetno lepe i ova posna verzija mi se jako sviđa.
ОдговориИзбришиDiiivno!! Probam sigurno! :) Baš sam gledala sve ove silne Semle danas i pitala se može li da se izvede posna varijanta, kad - evo je! :)
ОдговориИзбришиSanja, baš sam pomislila da nećeš praviti jer znam da postiš, a ti dođeš sa skroz zanimljivim izdanjem i napraviš posnu semlu! :D Svaka čast, baš si genijalna! :) Zanimljiva ti je ideja za vodu i šećer u filu i dodatak narandže.
ОдговориИзбришиI da, u pravu si za te "improvizacije". I ja u poslednje vrijeme razmišljam da se blog dosta promijenio od kad je to napisano i mislim da bi morala malo da porazmislim o drugačijem opisu! :)
Hvala ti mnogo na divnim riječima, na tome što si predložila semle za kuvarijacije i što si ih napravila iako ti je sigurno bilo teško da ih prilagodiš! Hvala! <3 <3 <3
nije bilo teško prilagoditi . Pridržavala sam se mera i samo zamenila namirnice , recept je to dozvoljavao . Malo mi je krivo što nisam imala kardamom .. Postim samo ja, nije problem .Lak i brz recept , nešto novo čime možemo obogatiti naše trpeze . Da nisam ja predložila , neko bi drugi :D čim je izglasan i drugi blogeri su podržali semle. :* te
ИзбришиZanimljivo je to što si varirala, a opet su to semle.
ОдговориИзбришиSanjice, ako imaš vremena, pridruži nam se u našoj blogerskoj igrici http://pomoravka1.blogspot.ca/2014/04/omiljena-peciva-nasih-blogerki.html
ОдговориИзбриши