Пређи на главни садржај

Patin 15 : Čorba od celera s knedlama


Mislim da nema domaćinstva u Srbiji koje ne poseduje Patin legendarni kuvar , po meni  kulinarska biblija Balkana . Moj je 24- tvrto dopunjeno izdanje . Koliko je inspirativan pokazuje činjenica da je jedan ceo blog posvećen Pati So i biber  i bilo je samo pitanje vremena kada ćemo isprobavati Patine recepte . Igricu Patin 15  je osmislila Milkica Mimis Kingdom .


Sastojci :
1 veća glavica celera
1 veći krompir 
80 gr. putra ili maslaca 
1,5 litar vode 
1 ravna kašika soli 
45 gr. brašna tip 400 
2 jaja 

Priprema :
Oljuštiti i iseći na četvrtine celer . Otopiti 50 gr. putra i propržiti celer. Kada je napola pržen , preliti vodom i posoliti . Dodati na četvrtine isečen krompir i kuvati 20 - tak minuta. 
Kad su  celer i krompir kuvani , izvaditi ih , a vodu u kojoj su se kuvali ne bacati. 
Pasirati krompir i celer kroz krompir presu . Napraviti belu zapršku od 30 gr. putra i 15 gr. brašna i preliti vodom  u kojoj je baren celer i krompir i dodati pasirani celer i krompir. Kuvati još dva tri minuta i na kraju dodati umućena žumanca  . 
Za to vreme umutiti belanca sa malo soli i 30 gr. brašna . Kašičicama oblikovati knedle i spuštati u čorbu ( od ove smese dobijete 18 knedli ) . Kuvati pola minuta i skloniti sa vatre. Ostaviti poklopljeno 5 minuta i potom servirati sa kiselom pavlakom.

ps. Nisam pravila neke velike izmene u receptu  . Smanjila sam brašno i putar .
Odvikli smo se od zaprški , moram priznati . Medjutim ukus zaprženog brašna su ublažila žumanca i uz kiselu pavlaku se i ne oseti . Čorba je malo gušća , na momente me je podsećala na papicu za bebe , ali je ukusna .Mada su moji komentarisali da su knedle suvišne , one su prve i nestale . Podsećaju na šne nokle . Neobičan spoj i dobar primer da sa malo sastojaka možete skuvati dobru čorbu.
U svakom slučaju ćemo ponoviti ovaj recept i prilagoditi današnjem vremenu. Moja varijanta bi bila da dodam još 250 ml vode i neutralnu slatku pavlaku umesto zaprške , a u knedle pola pola brašna i prženih mlevenih lešnika.

Verzija za štampu 









Коментари

  1. Sanja, drago mi je da si se pridružila igrici. :)
    I nama se čorba dopala, a knedle su najlepše iznenađenje. Sigurno ću ih koristiti i u nekim drugim čorbicama. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicna je, drago mi je nam je "zapao" bas ovaj lepi receptic... svidja mi se kako si sve servirala.:)

    ОдговориИзбриши
  3. Vidim da dosta vas komentariše sličnost ovih knedli sa šne noklama.
    Ja sam u strahu da ne budu šnenoklaste zgusnula sa još brašna, ali sad mi je pomalo krivo što ipak nisam uradila kako je i pisalo...

    Dobro si rekla za dečju kašicu, jest, ima sličnosti :)

    ОдговориИзбриши
  4. Čorba je baš bila dobra. Mi ćemo je ponoviti, sto posto:) Knedle su nas baš iznenadile. Ja sam mislila da to neće biti ništa posebno ali prevarila sam se. Baš su dobre:)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je