Mislim da nema domaćinstva u Srbiji koje ne poseduje Patin legendarni kuvar , po meni kulinarska biblija Balkana . Moj je 24- tvrto dopunjeno izdanje . Koliko je inspirativan pokazuje činjenica da je jedan ceo blog posvećen Pati So i biber i bilo je samo pitanje vremena kada ćemo isprobavati Patine recepte . Igricu Patin 15 je osmislila Milkica Mimis Kingdom .
1 veća glavica celera
1 veći krompir
80 gr. putra ili maslaca
1,5 litar vode
1 ravna kašika soli
45 gr. brašna tip 400
2 jaja
Priprema :
Oljuštiti i iseći na četvrtine celer . Otopiti 50 gr. putra i propržiti celer. Kada je napola pržen , preliti vodom i posoliti . Dodati na četvrtine isečen krompir i kuvati 20 - tak minuta.
Kad su celer i krompir kuvani , izvaditi ih , a vodu u kojoj su se kuvali ne bacati.
Pasirati krompir i celer kroz krompir presu . Napraviti belu zapršku od 30 gr. putra i 15 gr. brašna i preliti vodom u kojoj je baren celer i krompir i dodati pasirani celer i krompir. Kuvati još dva tri minuta i na kraju dodati umućena žumanca .
Za to vreme umutiti belanca sa malo soli i 30 gr. brašna . Kašičicama oblikovati knedle i spuštati u čorbu ( od ove smese dobijete 18 knedli ) . Kuvati pola minuta i skloniti sa vatre. Ostaviti poklopljeno 5 minuta i potom servirati sa kiselom pavlakom.
ps. Nisam pravila neke velike izmene u receptu . Smanjila sam brašno i putar .
Odvikli smo se od zaprški , moram priznati . Medjutim ukus zaprženog brašna su ublažila žumanca i uz kiselu pavlaku se i ne oseti . Čorba je malo gušća , na momente me je podsećala na papicu za bebe , ali je ukusna .Mada su moji komentarisali da su knedle suvišne , one su prve i nestale . Podsećaju na šne nokle . Neobičan spoj i dobar primer da sa malo sastojaka možete skuvati dobru čorbu.
U svakom slučaju ćemo ponoviti ovaj recept i prilagoditi današnjem vremenu. Moja varijanta bi bila da dodam još 250 ml vode i neutralnu slatku pavlaku umesto zaprške , a u knedle pola pola brašna i prženih mlevenih lešnika.
Verzija za štampu
ps. Nisam pravila neke velike izmene u receptu . Smanjila sam brašno i putar .
Odvikli smo se od zaprški , moram priznati . Medjutim ukus zaprženog brašna su ublažila žumanca i uz kiselu pavlaku se i ne oseti . Čorba je malo gušća , na momente me je podsećala na papicu za bebe , ali je ukusna .Mada su moji komentarisali da su knedle suvišne , one su prve i nestale . Podsećaju na šne nokle . Neobičan spoj i dobar primer da sa malo sastojaka možete skuvati dobru čorbu.
U svakom slučaju ćemo ponoviti ovaj recept i prilagoditi današnjem vremenu. Moja varijanta bi bila da dodam još 250 ml vode i neutralnu slatku pavlaku umesto zaprške , a u knedle pola pola brašna i prženih mlevenih lešnika.
Verzija za štampu
Sanja, drago mi je da si se pridružila igrici. :)
ОдговориИзбришиI nama se čorba dopala, a knedle su najlepše iznenađenje. Sigurno ću ih koristiti i u nekim drugim čorbicama. :)
Odlicna je, drago mi je nam je "zapao" bas ovaj lepi receptic... svidja mi se kako si sve servirala.:)
ОдговориИзбришиVidim da dosta vas komentariše sličnost ovih knedli sa šne noklama.
ОдговориИзбришиJa sam u strahu da ne budu šnenoklaste zgusnula sa još brašna, ali sad mi je pomalo krivo što ipak nisam uradila kako je i pisalo...
Dobro si rekla za dečju kašicu, jest, ima sličnosti :)
Čorba je baš bila dobra. Mi ćemo je ponoviti, sto posto:) Knedle su nas baš iznenadile. Ja sam mislila da to neće biti ništa posebno ali prevarila sam se. Baš su dobre:)
ОдговориИзбриши