Пређи на главни садржај

Posna pizza sa spanaćem


Ajme , koliko nas je ! Tema spanać , domaćica Snežana .
Ovu pizzu često pravim u vreme posta , sa manjim ili većim varijacijama. Ko ne koristi posni sir može ga izostaviti.

Sastojci za testo : 
300 gr. brašna 
pola kašičice soli
20 gr. svežeg kvasca
150 ml mlake vode
50 ml ulja

+
100 ml  kečapa
250 - 300 gr. opranog, iseckanog spanaća
300 gr. očišćene , iseckane paprike
100 gr. crnog luka
1 kašičica karija 
pola kašičice soli
kašičica oregana
185 gr. tunjevine 
30 gr. susama
100 gr. posnog sira 

Priprema :
Prosejati brašno i posoliti i dodati ulje . Rastopiti kvasac u mlakoj vodi i sjediniti sa prethodnim , zamesiti glatko testo. Razviti tanko na brašnjavoj podlozi i staviti u podmazan pleh prečnika 32 cm. 
Namazati testo kečapom . 
Propržiti susam u tiganju ( bez ulja ) i ohladiti . 
Propržiti crni luk sa 50 ml ulja , potom dodati kari , paprike i pržiti uz mešanje još desetak minuta. Potom dodati spanać i oregano , dinstati još dva- tri minuta , poklopiti i skloniti sa vatre. Ohladiti . Ocediti od suvišne tečnosti ( ako ima ) i  rasporediti po testu . Potom rasporediti tunjevinu , posuti susamom i narendati posni sir. 
Peći na 200 stepeni 25 do 30 minuta . 



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je