Пређи на главни садржај

Posne korpice sa humusom


Tema " Domaćica meseca " u novembru - slane korpice.
Ja sam se odlučila za vege varijantu . 

Sastojci  za korpice :

150 gr. integralnog brašna za crni hleb tip 950
150 gr. graham brašna
150 gr. brašna od leblebije ( zdrava hrana )
150 gr. brašna tip 400
8 kašika hladne vode
300 g. margarina
1 kašičica soli
Zamesiti glatko testo i ostaviti pola sata u frižderu . Razviti testo tanko oklagijom, okruglim kalupom vaditi i stavljati na okrenuti pleh za male mafine – projice. Peći 18 do 20 minuta na 200 stepeni.

Humus :

500 gr. leblebija
1 kašika soli
150 gr. susama
1 i po kašičica mlevenog kima
150 ml maslinovog ulja
100 ml vode

Zatopiti leblebije preko noći . Ujutru skuvati sa kašikom soli u 2 litre vode . Kad su skuvane skloniti sa vatre i ostaviti dva sata u vodi. Ostatak  tečnosti procediti i izdvojiti 100 ml.
Leblebije isitniti u blenderu ili miksirštapom.
Susam propržiti bez ulja. Izdvojiti tri kašike na stranu ( za posipanje ). Ostatak samleti . Sipati u leblebije , dodati mleveni kim, 100 ml kuvane vode od leblebija , maslinovo ulje , po potrebi soli i sve sjediniti.
Napuniti korpice i posuti susamom.




Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu