Пређи на главни садржај

Burek od jabuka

potrebno je :
1 pakovanje kora za baklavu 
500 - 600 gr. rendanih jabuka 
 5  kašika šećera 
100 gr. grubo mlevenih oraha ( ili badema , lešnika )
5 kašika mineralne vode 
5 kašika ulja .


Postupak pripreme:
Pomešati ulje i mineralnu vodu.
Jabuke pomešati sa šećerom i  orasima.
Na dnu podmazanog , okruglog pleha prečnika 30 cm staviti jednu koru .
Potom sledeće četiti kore slagati  kao krst tako da krajevi vise preko ivice pleha  i poprskati mešavinom ulja i kisele vode ...
 ... zatim sledeće četiri  slagati u odnosu na prve  pod uglom od 45 stepeni da nastane cvet i porskati uljem i kiselom vodom  .
Staviti jednu četvrtinu fila i dve kore nabirati  kao harmonike i staviti preko fila . Možete ih i blago zgužvati .
Staviti dve trećine fila od jabuke i vraćati kore obrnutim redom počev od poslednje.Prskajte svaki red sa mešavinom ulja i kisele vode ...posle prvog vraćenog reda filovati ostatkom fila.
i poklopiti poslednjim listom kore. Premazati uljem .
 Peći 40 minuta na 200 stepeni.
Ako je gornja kora tvrdja , možete i poprskati malo vodom . Mi volimo hrskavo .

Verzija za štampu

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je