Ajme koliko nas je ! mesec januar tema kivi i ja na redu da ugostim druge blogere.
Kivi kao i svako južno voće se uvozi kod nas zeleno ili poluzrelo radi dužeg održavanja . Mada je to slučaj i sa našim voćem . Kad nemate svoje , osudjeni ste da idete u radnju i kupite , a tamo baš nema prevelikog izbora. Ako baš pogodite nezrelo voće , stavite ga jedan ili dva dana u najlon kesu da veštački sazri - najbolje sa jednom kruškom . Posle toga ga ostavite na sobnoj temperaturi i nema prepreka za uživanje u ovom voću. Izbegavajte da lagerujete voće pored luka i belog luka , jer voće počne da truli a ne sazreva.
Sezona je kivija i posle odličnih recepata drugih blogera želim da vam predstavim kivi u slanoj varijanti i možda da vas ohrabrim na neke smelije kombinacije. Voće i curry se odlično slažu , i ako dobijete u nekom takmičenju spoj nespojivog slobodno kombinujte sa curyjem i rižom. Nećete omanuti.
Sastojci :
2 šolje pirinča duguljastog zrna
4 iseckana kivija
100 gr. iseckanih suvih kajsija
pola kašičice curryja
6 šolja vode
75 gr. mlevenih badema
biber
ravna kašika začina
+
3 kg piletine
+
200 ml majoneza
100 ml jogurta
Priprema :
Piletinu posoliti , preliti sa malo maslinovog ulja i staviti da se peče na 150 stepeni sat i po, potom povećati temperaturu na 175 i peći još pola sata da kožica dobije zlatno- žutu boju.
Propržiti pirinač na malo ulja dok ne postane staklast uz stalno mešanje , dodati curry i suve kajsije - promešati i preliti vodom i začiniti začinom i biberom. Poklopljeno kuvati na tihoj vatri ( 1 ) oko 15- 20 -tak minuta. Kad je pirinač kuvan, skloniti sa vatre da upije i preostalu tečnost. Potom dodati kivi i mleveni badem i promešati.
Iseći pečenu piletinu na željene komade i staviti na rižu i preliti mešavinom jogurta i majoneza .
Jako neobična kombinacija ali fora.
ОдговориИзбришиOvo mi je jako ineteresantna kombinacija i voljela bih isprobati kivi u ovom izdanju i u ovoj kombinaciji !
ОдговориИзбришиOvaj recept ću sigurno isprobati. Egzotika kulinarstva jeste u kombinovanju voća i mesa.
ОдговориИзбриши