Пређи на главни садржај

Dajem svoje kraljevstvo za jedan Milkicin kolač- FBI i ja

FBI rukavice ovog puta kod Milkice u gostima.
Milkicin blog Mimi's Kingdom  pratim skoro od samog početka . Njen blog je za  mene pojam zdrave hrane i njegova primena  u moderno vreme, a da pritom bude izuzetno ukusna. Iako nisam vegetarijanac , postoje periodi kad se posvetim vege hrani . Organizam ne zahteva uvek mesnatu i kaloričnu hranu i potrebna je neka vrsta predaha i regeneracije - a to možete postići samo zelenišem.  Ako ste vegetarijanac, Milkicin blog je pravo mesto za vas. Jela su brižljivo kombinovana sa začinima , biljčicama i blago nadahnuta mediteranom i makrobiotikom. Milkica je član Mezze tima i u saradnji sa ostalim blogerima svaki mesec uredjuju i izdaju novo izdanje Mezze online magazina u kome možete naći i recepte iz prošlosti , kao i razne specijalitete svetske kuhinje , kao i preporuku gde izaći i šta kupiti. 
Iako ima dosta obaveza , uvek isproba i recepte drugih blogera  i učestvuje u medjunarodnim izazovima .
Pogadjate već šta sam spremila iz njene receptoteke ? Sušeni kivi , naravno ... iako je bila nadahnuta Neveninim sušenim jagodama.  U poslednje vreme me zanima makrobiotika i mogu preporučiti još jedan sličan blog - možete videti ovde .
Milkica  mi je od početka bila jedan od favorita- ideja je bila primenjiva na našem podneblju bez nekih skupih kuhinjskih aparata . Recept je izuzetno lak . Kivi se bez problema suši i što je najbitnije nema dodatnih šećera i može se primeniti i na drugo tropsko voće. 
Naravno, potom su sledile kuglice  sa belom čokoladom . Kombinacija sastojaka je savršena . Bela čokolada , marcipan ,  kokos i sušeni kivi se perfektno nadopunjuju . Ja sam bila malo hrabrija pa sam stavila 100 gr. sušenog kivija . Postoji jedna mana kod ovih kuglica- izazivaju zavisnost . 
 I na kraju , pošto je ovaj mesec u znaku zaljubljenosti napravila sam Minjon tortu . Drugu koru sam zamenila kokosovim brašnom- silom prilika. Orasi baš ne zadovoljavaju neki kvalitet ove godine verovatno zbog suše . Sve ostalo po receptu. šta reći... slika valjda sama govori . Ja obično odnesem parče torte nekome; ovog puta nije ostala ni mrvica. Konstatacija mojih ukućana : " Prava domaća ! " valjda dovoljno govori. 

Svakoga častim virtuelnim parčetom torte :D
Inspiraciju za naslov za ovaj post sam našla u današnjim najnovijim  vestima o pronalasku posmrtnih ostataka Riharda III  čije su reči nadaleko poznate : " Konja ! Konja! Dajem kraljevstvo za konja! " Putem DNA i rodjaka 17 kolena je utvrdjeno je da se radi o njemu i da će njegovi ostaci biti sahranjeni u Lankasterskoj katedrali .Pronadjen je u industrijskoj zoni Londona i u minut do 12 , jer njegov potomak je poslednji u lozi i bez naslednika. Mene istorija oduševljava ... i ovo otkriće.
Dobro... kakve veze to ima sa postom ? Pa nekad su neke tajne i blaga skrivene tu pored nas , a da ih ne vidimo i treba ih otkriti dok ne bude kasno.
Kao i svako kraljevstvo i Mimi's kingdom ima svoja blaga i raspolaže čitavom riznicom primenjivih recepata u svakodnevici. I kao svaka kraljica , drži cepter čvrsto u ruci .






Коментари

  1. ovo sve tako dobor izgleda, a naročito me mami ova torta!

    ОдговориИзбриши
  2. Sanja, hvala na ovom postu! :) Zaista si me obradovala svojim rečima i nekako sam se i postidela. Drago mi je da ti se dopalo isprobano, a posebno mi je drago što si probala kivi i kuglice sa njim. :) To me baš oduševilo!
    Puno te pozdravljam!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Sve odlično izgleda, a kod Milkice se stvarno ima što naći za probu...

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan izbor iz Milkicinog kraljevstva si napravila i sve super pripremila, ali torta mi se posebno sviđa !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je