Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за новембар 27, 2011

Nana Anine kiflice

tema u novembru kuVarijacija - Nana Anine kiflice sa bloga u džaku brašna ... kuvarica Taca. Napolju je ispod nule .. magla , tmurno vreme ... slobodnog vremena na pretek . Videh temu.... i zasukla rukave ... Težina pripreme je srednja . Uglavnom sam se pridržavala recepta... pravila sam duplu meru i ispekla tri pleha mirisnih kiflica. Jedne sam filovala sirom , druge paštetom i treće ajvarom.  Ne premazujem kiflice nikad belancetom... uvek uljem , iz razloga što mi uvek zagori... a ne volim " gorak " ukus kiflica.  Podržavam ideju da se starinski recepti spasu od zaborava ... to mi svi nekako i činimo . Obično ljudi gundjaju da se ljudi ne pamte po hrani . Nije u pitanju hrana ,nego neka vrsta vremeplova ili rituala koji su naši stari imali. Samim pravljenjem se oživljavaju neka stara vremena ...prenosi kolektivno znanje- tradicija  s jednog kolena na drugo. Taci je to uspelo i  mislim da je Ana ponosna na nju . Toliko od mene .. a vi dragi moji ... svesku u r

Posni bundevin kolač

srećan početak posta ! Sastojci : 3 šolje rendane bundeve 1 šolja ulja 1 šolja šećera 1 šolja mlevenih lešnika ili oraha 2 šolje brašna 2 vanil šećera 1 kašičica sode bikarbone 100 gr. suvog groždja  Priprema : Izmešati sve sastojke i smesu sipati u podmazan pleh prečnika 32 cm. Peći 50 do 55 minuta na 200 stepeni. Pečeno posuti prah šećerom ili premazati marmeladom od kajsije i čokoladnom glazurom.