Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за март 11, 2012

Pogačice sa sirom

koristila sam malo izmenjeno  ludo testo ...upakovano u kesi za zamrzivač može se koristiti do 6 nedelja ( držati u frižderu ). 1 kg brašna 2 šolje jogurta 6 kašika mleka 40 gr. kvasca 3 jaja 1 kašičica šećera 1 ravna kašika soli 2 kašike ulja Fil za I i II pogačice : 200 gr. izmrvljene fete i 1 žumance za treće : 50 do 70 gr. gaude Priprema : Rastopiti kvasac u mlakom mleku i pomešati sa brašnom  i preostalim sastojcima. Mesiti dok se  testo ne počne odvajati od ruke.Ostaviti na toplom mestu , prekriveno mokrom krpom sat vremena. Razmesiti testo i podeliti na tri dela . Razvući svaku jufku na 1 cm debljine, iseći na kvadrate  i puniti fetom. Prve pogačice staviti da se dignu pola 20 minuta u silikonskom kalupu za ruže i potom ih peći na 180 stepeni 50 minuta.   Druge pogačice staviti u kalup za mafine , 20 minuta ostaviti da nadojdu i peći 40 do 45 minuta na 180 stepeni. Treće testo razvući na 1 cm debljine i vaditi krugove dve

Lisnate pogačice sa fetom

Sastojci : 800 gr. brašna 1 prašak za pecivo 2 šolje jogurta pola šolje ulja 200 gr. mrvljene fete 1 kašičica soli + 125 gr. margarina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati so , jogurt i ulje i zamesiti testo . Testo je malo tvrdje , mesiti dok ne bude homogeno. Ostaviti da odstoji pola sata.   Potom ga razviti na 1 cm debljine na brašnjavoj podlozi i narendati 1/3 margarina . Levi kraj preklopiti do sredine testa, potom desni  i na kraju preklopiti kao knjigu.  Ostaviti pola sata u frižderu i postupak ponoviti još dva puta.   Preklapanje mora biti uvek u istom smeru , da bi se testo listalo .  Na kraju razviti testo na 1 i po ili 2 cm debljine i vaditi čašom ili kalupom pogačice . Premazati belancetom i posuti susamom po želji. Peći na 180 stepeni 35 minuta . Tkz. " otpatke " od testa sam samo poredjala po plehu i ispekla.. Ne mogu se ponovo razmesiti ... nije više lisnato. Dobro je za &quo

Izazov ... ili nemoj se zafrkavati sa mnom dok kuvam

hvala Andrijani . Pravila su: 1.Nabrojati tri najvise koriscene ili najdraze alatke u svom hobiju,tj.kuvanju 2.Nabrojati tri stvari koje bi zelele da imate 3.Izazvati svoja tri blog prijatelja - U kuhinji najviše koristim mikser , oklagiju  , kalupe svih vrsta i najviše verujem svojim rukama . Za uspešno kuvanje i pečenje kolača itd. pored iskustva  potrebno je znati i obradu namirnica, najbolja iskoristivost vitamina i vreme kuvanja istih li pečenja. Sve se to stiče vremenom i nije potrebno skupoceno posudje da bi zasijali pred gostima . - ima samo jedna - kuhinja kao u restoranima ,  indukcioni šporet... :D biće .. jednog lepog dana ! -sledeći koji će izraziti želju su : V era   , Nina , i moj poslednji pratilac bloga Zoka :D

Posne krofne

svako očigledno ima svoj recept ... na moju i tudju sreću :D. Toliko dobre , da zaboravite da su posne . Količina je dovoljna za 35 krofni . Koristila sam čašu kao kalup , možda i zaslužuju sufiks - ice . Moje su srednje veličine... taman toliko ako se nekom ne svidi da malo ostavi ( mada teško )  ili kome se svidi da uzme još :D. Sastojci : 800 gr. brašna 40 gr. svežeg kvasca 4 kašike šećera 3 kašike ulja  300 ml mlake vode 2 veće rendane jabuke  ( zlatni delišes ili po želji ) na vrh noža soli Za prženje je potrebno 600 do 700 ml ulja . Priprema : Prosejati brašno . Rastopiti kvasac u vodi i pomešati sa brašnom i preostalim sastojicma . Mesiti testo dok ne počne da se odvaja od ruku .Ostaviti na toplom mestu  sat i po vremena da udvostruči svoj volumen.  Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i razviti oklagijom na 2 cm debljine. Vaditi čašom krofne i ostaviti da se dignu 10 minuta.  Pržiti u vrelom , dubljem ulju po 2- 3 minuta sa svake