Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јул 29, 2012

Langoš sa kačkavaljem i kiselom pavlakom

već poznati madjarski specijalitet . Novosadsku verziju je lepo prezentovala Vera sa Astala , recept možete videti ovde . Recept je dovoljan za 10 langoša . Sastojci : 1 kg brašna tip 400 500 ml jogurta 300 ml mlake vode ravna kašičica soli 3 kašike šljivovice ( da ne bi upijali ulje ) 1 jaje 30 gr. kvasca za prženje : 1 litra ulja Priprema : Prosejati brašno i  napraviti udubljenje rukom . Razmutiti kvasac u vodi i sipati u brašno . Varjačom mešati dok masa ne bude glatka i pri kraju dodati šljivovicu i jaje , još malo mutiti i ostaviti na toplom mestu da se diže sat vremena. Kašikom vaditi testo ( po dve kašike pune ) na brašnjavu podlogu i brašnjavim rukama rastanjiti . Zagrejati u dubljem tiganju ulje i stavljati testo u vrelo ulje uvek u suprotnom smeru od  sebe ( ulje nekad prsne i opasnost od opekotina je velika ... ). Pržiti sa svake strane po dva do tri minuta i potom ocediti na kuhinjskom papiru. Namazati sa pavlakom i posuti rendanim kačkavalj

Mak kolač sa šljivama

lak , brz i sočan  kolač . Sastojci : 250 gr. margarina 4 jaja 1 prašak za pecivo 200 ml slatke pavlake 300 gr. brašna sok i rendana kora jednog limuna 200 gr. šećera 200 gr. maka 2 vanil šećera 1100 gr. otopljenih i ocedjenih šljiva iz zamrzivača Priprema : Umutiti penasto margarin sa šećerom , dodati brašno pomešano sa pecivom i 4 jaja i dalje mešati . Potom dodati slatku pavlaku , mak , limunov sok  i mutiti dok smesa ne bude glatka i homogena.  Sipati testo u pek papirom obložen , dublji pleh prečnika 30 cm , po njemu poredjati ocedjene šljive i peći 65 minuta na 200 stepeni.  Ostaviti pola sata da se ohladi u plehu , a potom ga preneti na tacnu . Posuti prah šećerom . Može se jesti i topao, ali po meni je bolji kad se potpuno ohladi ili prenoći. Nisu ostale ni mrvice... Šljive - alternativa : uzeti pola kg svežih , tvrdjih šljiva ili ocedjene iz kompota .