Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јун 6, 2010

Kup od kupine

potrebno je : 300 gr. kupina ,1 kašika meda ,1 kašika ruma ,1 kesica praška za puding od vanile 4 kašike šećera ,1 burbon vanil šećer ,1 kašika likera od jaja , 250 gr. slatke pavlake ,500 gr. kisele pavlake 20 % masti ,300 ml mleka . Postupak pripreme: Kupine u blenderu sa rumom i medom usitniti. Mleko sa šećerom i vanil šećerom prokuvati... dodati prašak za puding. Kuvati dalje dva minuta. Ohladiti malo i zatim dodati kiselu i umućenu slatku pavlaku, i liker od jaja. U čaše naizmenično sipati ove dve mase. Dekorisati po želji.

Burek sa sirom

  potrebno je : 1 pakovanje kora za gibanicu ,2 jaja ,500 gr. izmrvljene fete ,4 kašike ulja ,4 kašike mineralne vode . Postupak pripreme: Izmešati ulje i mineralnu- time prskati svaki red kora.Izmešati jaja i fetu. Redjati kore prvo kao krst, drugi red malo ukoso ( ugao 45 stepeni ) da bi se dobio cvet. Staviti 1/ 3 smese sa sirom pa 5 zgužvanih kora, zatim druge dve trećine. Vraćati kore obrnutim redom. Premazati uljem i peći 40 minuta na 200 stepeni.

Slana pita od bundeve

  potrebno je : 1 pakovanje kora za gibanicu ,750 gr. na kockice isečene bundeve ,100 gr. slanine iseckane ,muskatnog oraščića ,soli po ukusu, bibera ,2 kašike prezli. Postupak pripreme: U ulju propržiti slaninu, dodati bundevu .. posoliti, pobiberiti i dinstati 10 minuta.Na kraju dodati prezle i dobro promešati. Prohladiti. Naredjati 6 kora, filovati polovinom fila , uviti i staviti u pleh. Ponoviti još jedanput. Premazati uljem i peći na 200 stepeni 35 do 40 minuta. Na slici sa kiselom pavlakom, uljem i semenkama bundeve.

Gužvara

  potrebno je : 600 gr. kora za gibanicu ,500 ml jogurta 3, 2 % masti ,500 ml mleka ,4 jaja ,100 ml ulja ,1 prašak za pecivo ,so po ukusu ,4 kašike mineralne vode ,4 kašike ulja. Postupak pripreme: 4 kašike ulja i 4 kašike mineralne vode pomešati - time prskamo svaki red kora. 4 kore naslagati u plehu djuveč. Jogurt, mleko, jaja, so i ulje izmešati . U tu smesu umakati svaku zgužvanu koru . Redjati i na kraju preliti preostalom smesom. Poklopiti dvema preostalim korama. Premazati uljem i posuti susamom. Peći na 200 stepeni 35 do 40 minuta.

Slatka pita od krem sira

potrebno je : 500 gr. krem sira ( neslani ABC ) 250 gr. kisele pavlake 20 % masti 1 prašak za puding od vanile ili sa ukusom slatke pavlake 100 gr. suvog grožđa 1 burbon vanilin šećer 4 jaja 2 kašike likera od limuna ( ili ruma ) 100 gr. mlevenih oraha 200 gr. šećera 1 pakovanje kora za baklavu. Postupak pripreme: Pomešati krem sir, pavlaku, šećer , suvo groždje, prašak za puding , jaja i liker od limuna. Poredjati 4 kore i posuti sa malo mlevenih oraha . Namazati 1/4 fila. Uviti.  Ponoviti još 3 x put. Premazati uljem i peći na 200 stepeni  40 minuta. Malo ohladiti i iseći. Posuti prah šećerom. Ovaj recept možete praviti i sa lisnatim testom. Umesto kora  vam je potrebno tri pakovanja lisnatog. sa lisnatim testom

Brzi kolač sa sladoledom od šljiva

potrebno je za sladoled od šljiva : 150 gr. očišćenih šljiva 200 ml belog vina - Sauvignon blank 2 kašike meda ili šećera 2 kesice burbon vanilin šećera  200 ml umućene slatke pavlake . za brzi kolač : 3 jaja 300 gr. šećera  250 ml ulja 350 ml mleka 1 prašak za pecivo 100 gr. mlevenih oraha ili lešnika  380 gr. brašna. Postupak pripreme: Brzi kolač : prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati orahe ( lešnike) i šećer. Sipati naizmenično mleko i ulje uz stalno mešanje i na kraju sjediniti sa jajima.  Sipati u podmazan pleh prečnika 28 cm. Peći na 180 stepeni 40 minuta. Sladoled : Šljive u blenderu isitniti i kroz  sito procediti  . Pomešati sa medom, belim vinom i vanilin šećerom. Na kraju dodati umućenu slatku pavlaku. Sipati u sladoled mašinu ili staviti u zamrzivač i mešati na svakih dva sata dok se ne zamrzne. ps. Možete servirati po želji . Na slici sa čokoladnim prelivom i pireom od malina.

Tatjanina torta

potrebno je : 10 jaja , 400 gr. šećera , 200 gr. brašna , 100 gr. gustina, 1 prašak za pecivo , 10 kašike vode , 2 kašike ulja , 8 kašika marmelade od kajsije , 750 gr. očišćenih višanja , 100 ml soka od višanja, 2 praška za puding od vanile , 6 kašika šećera, 3 žumanca, 200 ml mleka , 200 gr. bele čokolade, 2 vanil šećera, 10 gr. želatina, 500 gr. kisele pavlake 20 % masti , 500 ml slatke pavlake 1 učvršćivač za šlag , 3 narandže filetirane , 50 gr.mlevenih oraha . Postupak pripreme: 10 jaja penasto umutiti . Dodati 250 gr. šećera, 2 vanil šećera , 200 gr. brašna , 100 gr. gustina i prašak za pecivo , 2 kašike vode i dve kašike ulja. Sipati u dva papirom obložena pleha i peći na 180 stepeni 20 minuta. Kad su pečene kore, uviti ih ... ostaviti tako 10 minuta i onda namazati marmeladom od kajsije. Iseći na 1 cm debljine. Staviti prsten za tortu ( 36 cm prečnika ) i rolatima obložiti zidove i staviti na dno. Ostaviti par rolata sa strane( otprilike 5). Fil od višanja : prokuv

Griz baklava

potrebno je : 1 pakovanje kora za baklavu , 250 gr. griza , 250 gr. kisele pavlake 20 % masti, 5 jaja, 2 kašike likera od kajsije, 100 gr. suvog groždja, 1 šolja ulja, 2 šolje šećera, 2 šolje vode, 5 kašika šećera, sok od jednog limuna. Postupak pripreme: 1 Pomešati griz sa kiselom pavlakom,suvim grožđem, uljem, jajima ,likerom i 5 kašika šećera i time filovati kore. Peći na 200 stepeni 35 minuta. Preliti šećernim sirupom. 2 Skuvati šećer sa vodom i na kraju dodati limunov sok.