Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за децембар 4, 2011

Lenja pita od bundeve

koristila sam malo " anemičan"  kakao prah . Teško je naći dobar kakao kod nas, jer u većini slučajeva su već pomešani sa prah šećerom .Inače sa kvalitetnim kakaoom kontrast je jači , a da ne pričam o ukusu . Sad imate i u hipermarketima kvalitetnije kakao prahove , tako da više nije problem. Za sve koji vole bundeve ! Koristila sam šolju od 200 ml . Sastojci za kore : 2 šolje brašna 1 prašak za pecivo 3 jaja 1 šolja šećera 3 kašike kakaoa 1 šolja ulja  1 i po šolja jogurta  1 burbon vanil šećer 1 šolja prezli Fil: 850 gr. bundeve 6 kašika šećera sok i kora jednog limuna Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo . Dodati jogurt, ulje i izmešati i potom preostale sastojke .... mešati dok se ne sjedini . Podmazati pleh prečnika 36 cm  i sipati pola smese i peći 20 minuta na 200 stepeni.  Za to vreme staviti bundevu iseckanu na kockice da se kuva u 200 ml vode 20 minuta . Potom ocediti vodu , izgnječiti bundevu i dodati šećer

Bundevina čorba

omiljena ... najlepša narandžasta boja. Sastojci : 200 gr. crnog luka 200 gr. seckane slanine pola češnja belog luka 1 kašika karija 2, 5  litre vode 1,5 rendane bundeve 200 gr. krompira 1 do 1, 5 kašike začina ili soli .. zavisi od slanine kašiku ili dve mirodjije Priprema : Propržiti slaninicu da otpusti mast , dodati crni luk i beli i dinstati dok luk ne omekša. Posuti  karijem - ne sme dugo da se prži , postaje gorak. Dodati bundevu,krompir ,  preliti vodom ... začiniti, pobiberiti i ostaviti da se krčka oko pola sata . Potom  miksirstapom usitniti ... posuti mirodjijom. Skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 10- tak minuta . Ko voli kiselo  - može dodati kiselu pavlaku... ko masnije - slatku pavlaku .... sve zavisi od ukusa. Ja volim u izvornom obliku. Bundeva ima diuretično dejstvo - dobra je za pacijente koji imaju probleme sa bubrezima itd.