Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за август 7, 2011

Urnebes slana torta

Sastojci za prvu koru : 4 jaja 2 kašike brašna 1 kašičica praška za pecivo trećina kašičice soli 200 gr. rendane mrkve 1 kašika ulja za drugu koru : 4 jaja 2 kašike brašna 1 kašičica praška za pecivo trećina kašičice soli 200 gr. rendanih tikvica 1 kašika ulja za treću koru : 4 jaja 2 kašike brašna 1 kašičica praška za pecivo trećina kašičice soli 200 gr. iseckane paprike ( najbolje u blenderu ) 1 kašika ulja Fil : 600 gr. kozijeg sira 250 gr. kisele pavlake 150 gr. mekog margarina 1 češnjak  očišćenog belog luka( po ukusu .. ko ne voli , može koristiti u prahu ) 1 feferona ( ili više ) biber 2 kašike aleve 50 gr. proprženog susama za premazati : 250 gr. kisele pavlake i malo aleve paprike Priprema : Za kore : umutiti penasto jaja , posoliti i dodati brašno sa praškom za pecivo . Izmešati . U prvu koru dodati mrkvu i ulje . Peći u četvrtastom plehu obloženim pek papirom 23 minuta na 180 stepeni . Isti postupak i za druge dve kore .. samo u

Krem, krem... ovaj ... kremissimo

od jagode ....fruktoza je voćni šećer  i  perfektan je za voćne želee i pudinge  . Mislim da ću sledeći put praviti piškote sama , jer kupovne sadrže dextrozu - groždjani šećer koji povišava nivo šećera u krvi , a fruktoza snižava :D ...agonisti i antagosti u jednoj čaši ... cest la vie ... bolji od sladoleda ... Sastojci : 1, 5 litra mleka 4 pudinga od jagode 5 kašika fruktoze 250 ml slatke pavlake 2 krem šlaga od jagode 1 burbon vanil šećer 250 ml mleka i još : 250 ml slatke pavlake mineralna voda 250 gr. piškota 150 gr. jagode dekorisanje : 150 ml slatke pavlake i par piškota Priprema : Skuvati puding od jagode sa mlekom, vanil šećerom  i fruktozom. Ohladiti . Umutiti slatku pavlaku . Umutiti šlag krem od jagode sa mlekom  i spojiti sa pudingom. Slatku pavlaku na kraju pažljivo dodati , jer ako se dalje muti mikserom pretvara se u putar  .... Piškote iseći na manje komade i potapati ih u mineralnoj vodi. Redjati u čašama krem od jagode , piškote ,  jagode, umu

Žalfija i njena lekovita dejstva

Žalfija se koristila u vreme faraona kao sredstvo za balzamovanje. U srednjem veku su pravili  ljubavne napitke . Žalfija ima antiseptično dejstvo : Ako prokuvamo 250 ml vode sa 1 ili 2 kašičice žalfije možemo koristiti kao : - čaj - za osobe sa niskim pritiskom - ispiranje usta - osip , afte, upala zuba - za kosu da bude sjajna i da se lakše raščešljava kovrdžava kosa - ubrzava varenje - obično posle nekog slavlja  kada se prejedemo , dobro je popiti šolju vrućeg čaja - smiruje upale mokraćnih puteva - smanjuje menstrualni bol  i vaginalni sekret ( može se koristiti i za spoljnu upotrebu ) - kao dodatak kupkama - za kožne infekcije, anemičnu decu , kod pada imuniteta , nervozu  ( ali tada veća mera do litre )  - protiv znojenja  ( inhibira znojne žlezde ) ... kome je ovo komplikovano , na tržištu su se pojavile bombone žalfije u našim poznatim parfimerijama . Imaju ukus sredstva za moljce :D ali pomaže. Žvakati dva minuta listove žalfije ( ko ima u bašti ).