Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за март 25, 2012

Ponoćne čipke

naslov inspirisan istoimenim filmom u kome je Doris Dej prvi put briljirala pod režijskom palicom Dejvida Milera . Do tada je uvek glumila prozirnu , plastičnu plavušicu koja se smejala na svaku reč i, pevala pesmice  i bila oličenje American way of life . U svakom slučaju " Ponoćne čipke " je film koji vredi pogledati i čija vrednost ne prolazi .  Iako nas drugi ubedjuju da treba brže , jače ,u korak sa vremenom (samo pitanje kojim ??? ) itd... vukodlaci , vampiri i ne znam ni ja kakva stvorenja . Verovatno svi trebamo da urlamo, kolačimo i pravimo grimase i da napadamo druge. Samo tu postoji jedan problem... kada se vi nadjete u istoj situaciji . Recept je sad u trendu :D čipkane ili heklane palačinke .... prvi put sam čula za njih u " Dodji na večeru " od simpatične ruskinje koja je pobedila na Kopaoniku. Ovo je moja verzija ...moram priznati  da je potrebna brzina i fina motorika . Sastojci : 200 gr. brašna 2 kašike kakaoa 300 ml vode ili mleka

Posna pizza sa krompirom

 Sastojci : 600 gr. brašna 300 ml mlake vode 20 gr. svežeg kvasca 1 kašičica soli 3 kašike ulja + 300 ml kečapa 400 gr. narendanog krompira na ploške po želji : sardine biljni kačkavalj masline                                                                                     Priprema : Razmutiti kvasac u mlakoj vodi . Prosejati brašno , dodati soli i ulja... sipati vodu sa kvascem i zamesiti testo .  Ostaviti da odstoji na toplom mestu pola sata. Potom razmesiti i podeliti na dve jufke. Svaku jufku razvući na 1 cm debljine . Staviti u dva pleha prečnika 36 cm. Namazati kečapom i poredjati ploške krompira. Peći na 200 stepeni 35 minuta na srednjoj šini.  Pečeno po želji posuti biljnim kačkavaljem- maslinama  ili sardinama i maslinama.  Vege varijanta kojoj nećete odoleti :D. 

U rukavicama kod lake kuharice

Popečci od kelja i krompira i to FBI mart / april ... kod Lake kuharice .... ah, što volem ova istraživanja , a tek moji ukućani... Blog lake kuharice odlikuje brza , laka ali i veoma ukusna kuhinja prilagodjena današnjem vremenu  kada ne želite svo slobodno vreme da provedete u kuhinji . Počev od mediteranske hrane, hrvatskih jela i kolača dolazimo do savremenih specijaliteta koje možete lako spremiti bez nekog prevelikog truda zahvaljujući dobrom opisu... čak je data kalorijska vrednost za one koji vode računa o liniji . Naročito mi se svidja vege kutak i povezivanje istorije i hrane   . Obično se govori da muškarci traže u svojoj ženi dobrog prijatelja , ljubavnicu i domaćicu  i da ljubav ulazi na usta . Rezime koji je našao svoju potvrdu tokom istorije , pa nažalost i danas u savremenom društvu : " kad je trba prazna nema ni ljubavi : D". Isprobala sam dva recepta ! Popečci od kelja, batate i krompira je odlično vege jelo ... Zamenila sam batatu slatki