sezona paradajza polako prolazi ... Korišćena šolja od 200 ml. Sastojci : 7 kg zrelijeg paradajza 1 ljuta feferona 14 gr. curryja 150 ml sirćeta ( po želji ) 150 ml ulja 1 kašičica slačice 4 lovora nekoliko listova bosiljka ili dve kašičice suvog 1 i po šolja šećera 150 ml senfa 1/3 šolje soli ili po vašoj želji malo konzervansa ( par zrna ) Priprema : Oprati paradajz i očistiti od peteljki , potom oguliti ljusku . Kod zrelijeg ( prezrelog ) se lako ljušti - nije potrebno blanširanje. Seći na četvrtine i stavljati u dublju šerpu dok se paradajz ne utroši. Dodati iseckanu feferonu. Preliti sirćetom , uljem , dodati šećer, curry , slačicu , lovor i bosiljak i kuvati na tihoj vatri (na 1 ili 1,5 ) oko 2 sata dok se masa ne ukuva i pritom skidati penu . Izvaditi lovor iz ukuvanog paradajza , dodati senf i soli po ukusu ( ja sam stavila jednu trećinu šolje ) i kuvati još 15 -tak minuta. Na kraju kad se paradajz zgusne , skloniti sa vatre i umeš
kuvati je lako - samo treba znati kako