Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за мај 3, 2015

Graham hleb sa semenkama

Sastojci : 900 gr. graham brašna 300 gr. brašna tip 500 600 ml mlake vode 100 ml maslinovog ulja 20 gr. svežeg kvasca 1 ravna kašika soli pola kašičice šećera 3 kašike lana 60 gr. suncokreta 60 gr. bundevinih semenki Priprema : Veče pre pravljenja hleba zamesiti " kiselo " testo od 300 gr. brašna , 300 ml mlake vode , šećera i kvasca i ostaviti u dubljoj posudi preko noći . Zimi na sobnoj temperaturi , leti u  frižderu.  Ujutru pomešati nadošlo  testo sa preostalim sastojcima i zamesiti glatko testo. Ostaviti na toplom mestu sat vremena da udvostruči svoj volumen. Nakon toga , podeliti na dve jufke i oblikovati vekne. Staviti vekne u dva pek papirom obložena četvrtasta kalupa i peći 40 do 45 minuta na 200 stepeni.  Kad je pečeno , gornju koru premazati parčetom putera / margarina i okrenuti hlebove na gornju stranu da gornja kora odmekne.  Seći na kriške .

Slatki bezglutenski hleb

za lakši oblik osetljivosti na gluten . Pri kupovini šećera, kvasca i suvog groždja proveriti alergo info - bez glutena. Za obolele od celijakije - koristite sladilo koje uvek koristite , šećer u kocki zamenite orašastim plodovima , koristite himalajsku so, a suvo groždje (ako niste sigurni) izostavite . Mene je obradovala informacija da je pre otprilike mesec dana izglasan zakon kojim se obavezuju proizvodjači da deklarišu svoje proizvode i da navedu moguće alergene u proizvodima. Time se olakšava život preosetljivima na gluten i veći je izbor namirnica i njihova dostupnost . Sastojci : 500 gr. belog pirinčanog brašna 20 gr. kvasca 300 ml mlake vode 2 kašičice šećera prstohvat soli 4 kašike kokosovog ulja 100 gr. mlevenih badema 100 gr. suvog groždja 2 oljuštene, pečene jabuke + 50 gr. šećera u kocki Priprema : Šakom napraviti udubljenje u pirinčanom brašnu i posoliti krajeve.Rastopiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i sipati u pirinčano brašno . Dodati mlevene