Постови

Приказују се постови за јануар 12, 2014

Ajme - Susam kocke

Слика
Ajme , koliko nas je ! Mesec januar , tema susam i domaćica Nataša iz Moje slatke kuhinje . Susam baš često koristim i neizostavan je sastojak  u pecivima , mezeu , glavnom jelu ili kao kolač . Bogat je kalcijumom , podstiče peristaltiku creva i  odličan je diuretik.  Mera je za 12 kocki .Pogodno za meze - predjelo. Sastojci za koru : 4 jaja 150 gr. susama pola kašičice soli pola kašičice praška za pecivo 2 kašike brašna tip 400 bibera  4 kašike ulja Fil : 500 gr. fete 100 gr. susama za ukrašavanje : 100- 150 gr. kisele pavlake  i malo mlevenog bibera Priprema : Propržiti 150 gr. susama u tiganju ( BEZ ULJA ) uz stalno mešanje dok ne dobije zlatno - žutu boju. Ohladiti . U secku isitniti susam sa 4 kašike ulja , soli i bibera po želji tako da na kraju dobije gustinu paste. Umutiti penasto 4 jaja , dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju sjediniti sa pastom od susama. Sipati u obložen pek papirom  četvrtani pleh dim

Pita sa mlekom

Слика
posleratni vojvodjanski  recept  kada su se domaćice dovijale da od sastojaka koji su im pri ruci naprave poslasticu za celu porodicu . Nedaće nekada podstiču kreativnost. Sastojci : 500 gr. brašna tip 500 + 100 gr. 200 ml mlakog mleka 40 gr. svežeg kvasca 4 kašike šećera pola kašičice soli 50 gr. otopljenog putra ili maslaca ( ili 2 kašike svinjske masti ) 2 jaja Mlečni preliv :  600 ml mleka 4 kašike  šećera 2 vanil šećera 3 jaja + premazivanje : 1 žumance  4 kašike mleka Priprema :  500 gr. brašna prosejati i pomešati sa šećerom i soli. Rastopiti kvasac u mleku i sipati u prosejano brašno. Na kraju dodati rastopljeni putar i jaja i zamesiti glatko testo dok se ne odvoji od ruke. Ostaviti dva - tri sata na toplom mestu da udvostruči svoj volumen.  Potom razmesiti testo na brašnjavoj podlozi ( 100 gr. brašna ) . Podeliti testo na dve jufke. Jednu razviti na veličinu 20 x 30 cm i staviti u nauljen četvrtani pleh da se peče 25 minuta na 17