Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за август 31, 2014

Posni dači od šljiva

Odvikli smo se od preslatkih torti i kolača i sveli konzumiranje šećera na minimum.Nosioc ukusa u ovom kolaču je fruktoza iz šljiva i eventualno, zavisno od ukusa, javorov sirup. Sastojci : 400 gr. brašna tip 400 40 gr. svežeg kvasca 200 ml mlake vode 1 puna kašičica šećera na vrh noža soli 4 kašike ulja  + 1,1 kg očišćenih i prepolovljenih šljiva Priprema : Rastopiti kvasac u mlakoj vodi sa šećerom i preliti preko posoljenog brašna. Na kraju dodati ulje i zamesiti glatko testo. Prekriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se diže oko pola sata. Kada udvostruči svoj volumen ,razmesiti na brašnjavoj podlozi i razviti tanko oklagijom. Staviti razvijeno testo u pek papirom obložen okrugli pleh , prečnika 36 cm. Poredjati kružno šljive po testu. Peći na 200 stepeni 40 minuta. Ako su šljive kiselije , preliti pečen kolač sa 4 kašike javorovog sirupa ili prirodnog meda. Prilikom pečenja šljive otpuštaju svoj sok, ali to nije razlog za paniku.