Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за децембар 16, 2012

Ajme - Banana čatni

kad nam je Tanja zadala temu Ajme , koliko nas je   za decembar banane nisam se dugo dvoumila šta ću praviti. Odlučila sam ovoga puta da bude pikantno i nešto drugačije iako ih često koristim u šejkovima , smothijima i tortama. Banane su kod nas malo ozloglašene " zbog velikog broja kalorija i skroba ". Te kalorije niko ne traži u grickalicama , a ipak se konzumiraju. Banane su pune vitamina B , antioksidanata, minerala kao što su magnezijum , kalcijum i gvoždje . Imaju povoljni uticaj  na nervni sistem zbog vitamina B i crevnu floru zahvaljujući fruktozi i celulozi  koju sadrže. U svakom slučaju , preporučuje se kao užina zato što daje osećaj sitosti i ako pojedete jednu- dve činite nešto i za svoju figuru.  Za ovaj čatni sam koristila zelenije banane. U inostranstvu postoje posebne za kuvanje i ako ste u mogućnosti bolje su te za čatni - ne raspadaju se. Sastojci : 800 gr. banana 450 gr. praziluka 100 ml ulja 100 gr. suvog groždja  100 gr. senfa

Alva bajadera

 ima raznih vrsta, ali svakoj je ipak osnova keks , ušpinovan šećer, čokolada  i margarin . Volim alvu i susam , a volim i da eksperimentišem . Pogledala sam sastav alve koja se sastoji 50% od Taana ( mlevenog susama ), glukoznog sirupa i ostalih dodataka . I tako se rodila ideja o alva bajaderi. Posnih recepata nikad dosta, a i brzih i lakih  . Sastojci : 750 gr. mlevenog posnog keksa ( po želji ) 150 ml vode 300 gr. šećera 2 vanil šećera 450 gr. mlevene alve 200 gr. posne crne čokolade 200 gr. susama 300 gr. margarina sok 2 limuna  + 200 gr. posne crne čokolade  100 gr. margarina malo vode Priprema : Susam propržiti u tiganju ( BEZ ULJA ) da dobije zlatno žutu boju. Potom ga samleti u secku i pomešati sa mlevenim keksom i alvom. Ušpinovati vodu sa šećerom , skloniti sa vatre i dodati vanil-šećer, limunov sok  i margarin. Mešati dok se ne istopi . Potom preliti preko mešavine keksa, alve i susama - sve sjediniti i podeliti smesu . Rastopiti čoko

Posni rozen s makom

 u susret većim posnim slavljima za sve makoljupce koji vole i Rozen! Korišćena šolja od 200 ml.  Sastojci : 7 korica za Rozen tortu 250 gr. mlevenog maka 1 šolja vode 1 i po šolja šećera 150 gr. margarina 1 kašika esencije vanile sok jednog limuna + 250 gr. šećera u prahu crna kolačarska boja 4- 6 kašika vode par kapi ulja zlatni kolačarski prah Priprema : Ušpinovati šećer sa vodom , skloniti sa vatre i  dodati margarin . Mešati dok se ne istopi i potom dodati mleveni mak, limunov sok  i vanilu . Mazati svaku koru tanko filom . Kad završite filovanje , prekrijte pek papirom i pritisnite nekim težim predmetom  kako bi se fil slepio sa korama . Ostaviti u frižderu 4 sata . Potom premazati šećernom glazurom . Šećerna glazura : pomešati šećer u prahu sa par kapi ulja i vodom . Smesa ne sme biti ni previše retka ni gusta. odvojiti 1/4 glazure i pomešati sa crnom kolačarskom bojom. Rasporediti prvo belu šećernu glazuru po gornjoj korici, a potom crn