Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за март 18, 2012

Ajme... kako su dobre praline od mente !

Ajme, koliko nas je ! Mesec mart  ... domaćica Pamela , tema menta ... Odličan izbor teme. Nana kao čaj ima smirujuće dejstvo i preporučuje se osobama koji pate od nesanice ili imaju smetnje . Bilo u bombonama , kolačima ili kao prilog povrću ili siru  nana je jedan od " ultimativnih sastojaka " koja im daje osvežavajuću notu . Ovaj put sam se opredelila za praline.... Sastojci : 1 kesica čaja od nane  5 kašika prah šećera kora jednog limuna 100 gr. sušenog kandiranog ananasa 550 gr.crne  čokolade za kuvanje 1 vanil šećer 125 gr. margarina Priprema : U secka staviti prah šećer , vanil šećer,čaj od nane , kandirani ananas  i limunovu koru  i sve usitniti .Otopiti čokoladu na pari sa margarinom uz stalno mešanje  . Dodati smesu od nane i ananasa . Izmešati i puniti špahtlom silikonske kalupe za praline ( potrebno 4 komada ) ili praviti kuglice ( ko nema ). Ostaviti u frižderu dva sata da se stegne. Izručiti iz kalupa  .... ne držati previše u r

Funghetti sa šampinjonima

iliti testenina ... Surfujući po netu nabasala sam na članak  " Pasta - basta "  kod Zore Kochtopf kako italijanke više neće da kuvaju i da provode sve manje vremena za šporetom i da se italijani sve više hrane  konzerviranom  hranom.Šteta ! Za mene je italijanska kuhinja uvek bila pojam zdrave i dobre hrane ....naročito   od " la mamme "! Predrasude da testenina goji zbog ugljenih hidrata nisu tačne... goji prilog , a i količina  Ako se ne kombinuju sa proteinima - mesom i nemaju toliko kalorija . Sastojci : 800 gr. funghetti posne testenine od Panone  700 gr. seckanih šampinjona  1 kašičica karija 200 gr. seckanog crnog luka 200 gr. praziluka pola glavice seckanog  belog luka kašičica soli biber 2 kašike soja sosa  peršun Priprema : Skuvati testeninu prema uputstvu u dubljoj šerpi sa jednom kašikom soli i ulja. Procediti .Dodati 25. gr. margarina i promešati da se ne bi slepile. Propržiti crni , beli luk i praziluk  na ulju , do

Kuglice od mrkve

mrkve su bogate beta karotenom koji je dobar za kožu , jetru .... medjutim mrkve se uvek moraju spremiti sa malo masnoća jer ga tako organizam razgradjuje . U suprotnom je samo čista celuloza . Ovo je moja slatka verzija kuglica u vreme posta :D imaju pomalo ukus breskve . Ovo morate voleti ...malo su specifične .  Sastojci :  1 kg rendane mrkve 1 veća jabuka 150 gr. šećera 125 gr. margarina sok jedne narandže vanil šećer Priprema :  Istopiti margarin u dubljem  tiganju , dodati mrkvu , jabuku , šećer i vanil šećer. pomorandžin sok  .Dinstati dok sav sok ne ispari ( otprilike 20 minuta )  i smesa polako počne da karamelizira . Skloniti sa vatre , ohladiti i valjati u kristal - šećer ( potrebno otprilike oko 150 gr. )     

Posna šarenica

Sastojci : 500 gr. kukuruznog brašna 1 kašičica sode bikarbone 1 šolja brašna 3/4 šolje ulja 2 kašičice soli 3 šolje kisele vode 1 kašičica karija 2 mrkve 200 gr. kukuruza šećerca 200 gr. praziluka 200 gr. seckanih, svežih šampinjona bibera i mirodjije po želji Dinstati praziluk sa mrkvom , kukuruzom i šampinjonima oko desetak minuta. Dodati kari , mirodjiju , posoliti, biberiti  i skloniti sa vatre. Kukuruzno brašno pomešati sa brašnom , sodom bikarbonom ... kiselom vodom i uljem.  Na kraju dodati dinstano povrće i izmešati . Sipati u podmazan pleh 32 cm  i peći 45 minuta na 180 stepeni. Sačekati pola sata da se ohladi i seći po želji.

Alisin sevdiđah

ili slatki titkus  ....po receptu sa Coolike ; autor Aisha od Bosne . Brza, ukusna poslastica .  Prilagodila sam malo sebi recept i malo izmenila prvobitni recept . Kajmak je kod nas slan , da bi se duže održao .. i ne bi mogao ići u ovu pitu. Bila bi slatko - slana ,a to nije suština .Izostavila sam i šećer... marmelada je sama po sebi dovoljno slatka - još ako je kupovna , u pitanju je više šećerna pasta nego marmelada. Sastojci : 7 listova kora za baklavu 1 šolja ulja 2 šolje kisele pavlake 1 šolja brašna 1 prašak za pecivo 4 jaja 1 šolja marmelade po želji ( ja sam koristila od kajsije ) vanil šećer Priprema :  Propžiti brašno u tiganju BEZ ULJA dok ne dobije oker boju ( brzo gori , mora se stalno mešati  ).Ohladiti malo.  Dodati otopljenu marmeladu , kiselu pavlaku , ulje, prašak za pecivo , vanil šećer i na kraju umućena jaja  i sve izmešati.  Poredjati 4 kore u podmazanom plehu ( 30 cm ) kao krst , i dve kore stavti u sredinu ... sipati fil ... i vratiti