Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за фебруар 26, 2012

Amper ili klin čorba

starinska čorba iz vremena neimaće. Amper ili klin u prevodu čorba od ničeg . Sastojci :  200 gr. brašna  50 ml ulja 1 i po kašika začina bibera po želji  3 litre vode sok pola limuna peršun  Priprema: pržiti brašno uz stalno mešanje ( bez ulja ) dok ne dobije oker do zlatno žutu boju ... skloniti sa vatre i dodati ulje i dalje mešati ( ovde morate biti brzi jer brašno gori ) . Preliti potom vodom , dodati začin , pobiberiti i kuvati desetak minuta. Na kraju dodati limunov sok ili kašiku sirćeta. Posuti peršunom.  Na slici je posna varijanta sa dinstanim mrkvama. Mrsna primer : dodati dva kuvana izgnječena krompira , 100 ml neutralne slatke pavlake . Kao dodatak čorbi propržiti komadiće slanine i hleba .. i amper više nije što je nekad bio :D. Počeo je post i ovu čorbu često pravim. U mojim kulinarskim počecima  sam stavljala previše ulja , pa su se žalili da je previše masno .... tako da sam se odlučila za južnjačku varijantu prženja brašna.  Post

Ajme ... ja < e 3 kruške .. mus

Ajme, koliko nas je ... februar, tema kruške ; domaćica Ana . Ovaj put sam se odlučila za lak, brz, osvežavajući desert.... neobične kombinacije kruške i bosiljka. Nije za konzervativne duhove... ko je navikao na jednoličnu ishranu , bolje da ne isprobava :D.  Sastojci : 400 gr. kruški iz kompota 2- 3 kašike šećera (  zavisi od slatkoće kompota ) 1 vanil šećer ravna kašika bosiljka 100 ml vode 10 gr. želatina 200 gr. kisele ili slatke pavlake Priprema : prokuvati bosiljak sa vanil šećerom u 100 ml vode . Skloniti sa vatre i ostaviti 5 minuta da pusti svoju aromu. Procediti i pomešati sa omekšalim želatinom  ( prema uputstvu sa kesice ) . Malo ohladiti . Isitniti kruške u blenderu ili miksirštapom  i pomešati sa kiselom pavlakom ili umućenom slatkom pavlakom . Na kraju sipati " čaj " od bosiljka i sve sjediniti. Sipati u kalupe ili šolje za belu kafu ( ukupno 4 ) i ostaviti da želira 4 sata u frižideru . Poslužiti po želji ... sa kompotom ili k