starinska čorba iz vremena neimaće. Amper ili klin u prevodu čorba od ničeg . Sastojci : 200 gr. brašna 50 ml ulja 1 i po kašika začina bibera po želji 3 litre vode sok pola limuna peršun Priprema: pržiti brašno uz stalno mešanje ( bez ulja ) dok ne dobije oker do zlatno žutu boju ... skloniti sa vatre i dodati ulje i dalje mešati ( ovde morate biti brzi jer brašno gori ) . Preliti potom vodom , dodati začin , pobiberiti i kuvati desetak minuta. Na kraju dodati limunov sok ili kašiku sirćeta. Posuti peršunom. Na slici je posna varijanta sa dinstanim mrkvama. Mrsna primer : dodati dva kuvana izgnječena krompira , 100 ml neutralne slatke pavlake . Kao dodatak čorbi propržiti komadiće slanine i hleba .. i amper više nije što je nekad bio :D. Počeo je post i ovu čorbu često pravim. U mojim kulinarskim počecima sam stavljala previše ulja , pa su se žalili da je previše masno .... tako da sam se odlučila za južnjačku varijantu prženja brašna. Post
kuvati je lako - samo treba znati kako