Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јул 22, 2012

Žemljenjača s makom

pravljeno po ovoj ideji  sa coolike... uz male izmene . Stavila sam i malo lešnika da upotpuni aromu maka , jer mak sam je malo suvoparan. Jabuka naravno ide sa makom . Možda je recept previše jednostavan, ali  baš takvi recepti olakšavaju i ulepšavaju život . Bred pudding , offenschlupfer ili žemljenjača - u svakom slučaju recept koji treba zabeležiti. Sastojci : 600 gr. belog hleba ili jedan celi beli hleb od prethodnog dana 8 kašika šećera 4 jaja 200 gr. maka 100 gr. suvog groždja 2 rendane jabuke dve kašike ruma 1 litar jogurta sok pola limuna 300 ml mleka 100 gr. mlevenih, prženih lešnika vanil - šećer Priprema : Iseći hleb na kockice . Staviti u pleh dijametra 32 cm i posuti sa dve kašike šećera . Zapeći 15 minuta na 200 stepeni ( kao dvopek ).  Mak i lešnike pomešati i preliti vrelim mlekom . Kad mak upije mleko , dodati vanil šećer, 6 kašika šećera ,jogurt, umućena jaja  , limunov sok, rum i jabuke. Preliti preko pečenog hleba i peći

Zelene špargle sa lososom i sos holandez

Napokon sam probala zelene špargle i to u sezoni koja traje do 24. juna tj dok ne sazru prve višnje. Posle toga nije preporučljivo ih konzumirati. Zelene rastu iznad zemlje i zbog sunčeve svetlosti - fotosinteze imaju zelenu boju . 100 gr. špargli ima 18 kalorija i pogodne su za dijetu ...dobro, ova kombinacija masnog lososa i sosa nije baš dijetalna , ali kad se sve sabere dodjete na cifru od 300 kalorija . Sve se može ali u  meri .... Ovo jelo je gotovo za 10 minuta i dovoljno za dve osobe. Možete servirati i  uz krompire . Sastojci : 1 veza zelenih špargli ili 500 gr.  480 gr. lososa za sos holandez : 2 žumanca so  biber 150 gr. putra sok pola limuna Priprema : Očistiti , oprati špargle  i odseći krajeve ( otprilike 5 cm - ili rukom odlomiti ) . U tiganju otopiti 25 gr. putra sa par kapi ulja i pržiti špargle  oko 5 minuta. Ko voli mekše 7 minuta. Posoliti . Losos pržiti sa svih strana po pola minuta , skloniti sa vatre i staviti u zagrejanu pe