Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јул 11, 2010

Jaretina u vinu s kruškama

potrebno je : 1,5 kg jarećeg buta 600 gr. crnog luka grubo sečenog 6 čenova belog luka 300 ml crnog vina 150 ml vode pola kašičice bosiljka pola kašičice nane 3 lista lovora 4 kruške oljuštene 1 kašika šećera 50 gr. margarina sok jedne narandže Postupak pripreme: Propržiti meso , crni luk i beli u ulju. Preliti crnim vinom i vodom, posoliti, pobiberiti ... dodati bosiljak, nanu i lovor. Kuvati 1 1/ 2 sati na tihoj vatri. Iseći meso . Šećer karamelizirati , dodati margarin... potom kruške... prodinstati... preliti sokom od narandže i kuvati dok se ne ukuva - dok kruške ne omekšaju. Servirati sa krompir pireom.

Pizza hleb

potrebno je : 600 gr. starog belog hleba 100 gr. kačkavalja 1 kisela pavlaka 1 jaje 100 gr. izrendane salame malo belog luka i bosiljka ili origana Postupak pripreme: Naseći hleb u razmaku od 1 cm . Pomešati ostale sastojke i time filovati prostore izmedju kriški . Staviti u pleh i peći 10 do 15 minuta na 200 stepeni dok se sir ne otopi. Servirati sa kečapom.

Šaran sa suvim šljivama

potrebno je : 1 kg očišćenog šarana 1 očišćeni beli luk sok od dva limuna 10 seckanih crnih lukova 1 kašika aleve paprike 400 ml soka od paradajza 5 kašika kečapa 200 gr. suvih šljiva 200 ml vode 1 kašičica brašna 1 kašika ulja 1 kašika vode 1 kašičica sirćeta seckani peršun, biber, soli Postupak pripreme: Utrljati u šarana beli luk i limunov sok. Ostaviti da marinira 2 sata. U malo ulja ispržiti crni luk, zatim dodati aleve... potom sok od paradajza ,kečap, vodu ,biber, so... i kuvati 5 minuta. Na kraju dodati peršun i suve šljive. Staviti šarana u rimski lonac ili pleh. Preliti sa paradajz sosom. Peći na 180 stepeni 25 minuta. Pomešati brašno, vodu, sirće i ulje i pred kraj pečenja pomešati sa sosom. Ostaviti da vuče još deset minuta u zagrejanoj rerni.

Kokos bajadera

za bajaderu : 500 gr. mlevenog posnog keksa 200 gr. kokosa 250 gr. šećera 300 ml vode 100 gr. otopljene čokolade 125 gr. margarina sok od jednog limuna za glazuru : 100 gr. čokolade 4 kašike ulja 4 kašike šećera 4 kašike vode Postupak pripreme: Ušpinovati šećer sa vodom. Dodati margarin, limunov sok ... zatim keks, kokos- dobro izmešati i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati istopljenu čokoladu. Rastanjiti tamni deo ( 1 cm debljine ) na tacni, preko njega svetli i preliti glazurom od čokolade. Ostaviti da se stegne ( najbolje u frižderu ). Iseći na štanglice ( 5x2 cm ). Glazura: otopiti 100 gr čokolade sa uljem, šećerom i vodom.

Ananas torta

potrebno je : 500 gr. keksa 250 gr. šećera 250 gr. margarina 4 umućena jaja 1 konzerva ananasa na komadiće 100 gr. suvog grožđa 250 ml slatke pavlake 1 seckana banana 100 gr. ribizli 4 kolutova ananasa 500 ml soka od jabuke 10 gr. želatina 4 kašike šećera zelena kolačarska boja 100 gr. oraha seckanih Postupak pripreme: Keks izmrviti. Pomešati sa ananasom i sokom iz konzerve , jajima, margarinom ( ja ga istopim- može i penasto umućen ), šećerom, orasima, suvim grožđem . Masu staviti u prsten za torte i ostaviti da se stegne. Prepoloviti kolutove ananasa i stavljati na krajeve torte ... u sredini isečenu bananu ... i povrh toga posuti ribizlama. Skuvati jabukov sok sa 4 kašike šećera. Dodati omekšani želatin i kolačarsku boju. Sipati preko voća i ostaviti da se stegne ( dva sata ) u frižderu.Ukrasiti slatkom pavlakom. Posna varijanta : izostaviti jaja i koristiti posni šlag.

Oriz burger

potrebno je : 250 gr. pirinča 4 jaja 150 ml mleka 250 gr. prezli 1 kašika senfa 1 mrkva rendana 400 gr. mlevenog mesa 1 seckani luk 1 oljušteni i iseckani beli luk 8 listova tost sira kečap Postupak pripreme: Pirinač skuvati , ocediti.Pomešati sa dva jaja, 100 ml mleka, mrkvom... posoliti i pobiberiti. Kašikom za sladoled vaditi kugle, spljoštiti dlanom i uvaljati u prezle.Pržiti u vrelom ulju. Ocediti na kuhinjskom papiru i preseći na pola. Mleveno meso pomešati sa crnim lukom, belim lukom, 100 gr. prezli, 50 ml mleka, senfom i dva jajeta. Praviti male pljeskavice ( najbolje porcionirati kašikom za sladoled ) i pržiti u vrelom ulju. Ocediti na kuhinjskom papiru. Prepoloviti tost sir. Staviti pljeskavice i sir u izmedju pirinčanih polovina i preliti kečapom.

Zapečene palačinke

kada palačinke preostanu potrebno je : 10 gotovih palačinki 400 ml mleka 2 kašike šećera 1 prašak za puding od vanile 200 gr. kisele pavlake 20 % masti 50 gr. suvog groždja 50 gr. seckanih oraha Postupak pripreme: 200 ml mleka skuvati sa 1 kašikom šećera i vanil pudingom Malo ohladiti. Pomešati sa kiselom pavlakom, suvim groždjem i orasima. Filovati palačinke, redjati u djuveč formu. Pomešati 200 ml mleka sa 1 kašikom šećera i preliti palačinke.Peći na 200 stepeni 20 minuta.

Lenja pita

potrebno je za testo : 3 jaja 1 šolja jogurta 3, 2 % masti 1 šolja ulja 2 čaše brašna 1 šolja šećera 1 prašak za pecivo sok od pola limuna za fil : 800 gr. višanja ili jabuka 3 kašike griza 2 kašike ulja 2 kašike šećera 1 vanil šećer Postupak pripreme: Prodinstati jabuke na ulju , dodati šećer, vanil šećer i griz. Skuvati dok se ne zgusne. Ohladiti. Sve sastojke za testo izmešati. Izliti polovinu mase u podmazan pleh i peći 15 minuta dok ne stvori koricu. Premazati filom i sipati drugu polovinu testa. Peći na 200 još 30 do 35 minuta. Posuti prah šećerom.

Dancing Queen torta

za sve Abba fanove potrebno za koru : 1 jaje 6 kašika šećera 1 prašak za puding od čokolade 9 kašika ulja 9 kašika mleka 6 kašika brašna 1 prašak za pecivo za premazivanje kore : 6 kašika marmelade od kajsije za filove : 500 ml mleka 100 gr. bele čokolade 500 gr. Creme Patisserie od Me..le 1 kesica želatina 300 gr. seckanog jafa keksa 2 filetirane narandže 140 gr. puslica 100 gr. mlevenih lešnika 200 gr. malina 1 kesica praška Vanila krem za tortu za ukrašavanje : swet rolls 6 kašika liker od jaja ili po želji 10 kolutova ananasa limun Postupak pripreme: Viljuškom izmutiti sastojke za koru. Sipati masu u pleh prečnika 28 cm . Peći 20 minuta na 180 stepeni.Pečeno premazati marmeladom od kajsije. Prsten za tortu postaviti na 29 cm prečnika , premazati medom po sredini i redjati kolutove ananasa po zidu. Istopiti čokoladu u mleku . Dodati omekšali želatin i ostaviti da se prohladi. Kad počne da želira , dodati umućen Crem Patisserie . Podeliti na 4 dela.

Osinja gnezda

potrebno je za testo : 500 gr. brašna 40 gr. kvasca svežeg 250 ml mlake vode na vrh noža soli i šećera 4 kašike ulja za fil : 150 gr. mlevenog mesa 1 jaje 1 kašika kisele pavlake soli Postupak pripreme: Zamesiti testo od sastojaka . Rastanjiti ga na 1 cm debljine i čašom izvaditi 16 krugova. Od preostalog testa praviti valjke i formirati zidove na krugovima. Puniti ih filom. peći na 200 stepeni 40 minuta. Pečene namazati margarinom . Servirati po želji. Fil : mleveno meso propržiti sa crnim lukom u ulju, posoliti. Ohladiti. Dodati jaje i kiselu pavlaku.

Šlag torta od jagoda

potrebno je : 400 gr. piškota 1 litar slatke pavlake ili Creme Patisserie od Me..le 200 gr. šećera u prahu 300 gr. jagoda iz konzerve ili sveže 1 učvršćivač za šlag 250 ml kisele vode 540 gr. kisele pavlake 20 % masti Postupak pripreme: Umutiti slatku pavlaku sa učvršćivačem .1/3 šlaga odvojiti na stranu ( njime kasnije ukrašavamo tortu ). Dodati šećer i kiselu pavlaku u one 2/3 umućene slatke pavlake, izmešati. Prsten postaviti da bude prečnika 28 cm . Umakati piškote u kiselu vodu i slagati .. potom šlag i polovinu jagoda... piškote ... šlag i drugu polovinu jagoda. Preostalim šlagom ukrasiti tortu.Staviti u frižder.

Limun Muffins

potrebno je : 250 gr. butera 250 gr. brašna 200 gr. šećera u prahu 1 vanil šećer 1 prašak za pecivo sok od 4 limuna 5 jaja šećerna glazura : 100 gr. šećera u prahu 2 - 3 kašike vode Postupak pripreme: Penasto umutiti buter sa šećerom, dodati vanil šećer , prašak za pecivo , brašno ... izmešati ... dodavati jedno po jedno jaje i limunov sok. Mutiti dok se ne sjedini . Sipati u pleh za mafine. Peći na 180 stepeni 25 minuta. Još vruće preliti šećernom glazurom ( 100 gr. šećera u prahu pomešati sa dve do tri kašike vode ).

Lava kolač

potrebno je : 150 gr. čokolade 125 gr. margarina 4 kašike šećera 2 kašike likera od jaja 1 vanil šećer 3 jaja 1 žumance 3 kašike brašna Postupak pripreme: Otopiti na pari margarin sa čokoladom, likerom , šećerom, vanil šećerom. Ohladiti. Umutiti penasto jaja sa žumancetom ( 10 minuta ) , potom dodati brašno i čokoladnu smesu. Ostaviti 2 sata u frižderu . Sipati u kalup za mafine i peći 5 minuta na 200 stepeni. Na slici sa umućenom slatkom pavlakom, kivijem i sosom od maline ( prokuvati 200 gr . malina sa 2 kašike šećera i procediti kroz žicu ): Sredina je tečna i vruća ... zbog toga se i zove lava.  Koristiti korpice za mafine radi lakšeg vadjenja iz kalupa.

Kukuruzne pogačice

potrebno je : 600 gr. brašna 400 gr. kukuruznog brašna 1 kašika šećera 1 kašičica soli 100 ml ulja 40 gr. svežeg kvasca 1 prašak za pecivo 500 ml mlake vode Postupak pripreme: Ratopiti kvasac u mlakoj vodi i sa ostalim sastojcima umesiti testo. Ostaviti da se diže sat vremena. Razmesiti, formirati dva valjka, iseći na 18 kriški i oblikovati pogačice. Ostaviti 15 minuta da se dižu. Peći na 180 stepeni 50 minuta. Još vruće premazati margarinom.

Papagaj biskvit rolat

potrebno je : 5 jaja 7 kašika šećera 8 kašika brašna 2 kašike gustina 1 prašak za pecivo 5 kašika likera od jaja ili po želji 1 kašika ulja 1 kašika kakaoa 4 kašike marmelade od kajsije Postupak pripreme: Umutiti penasto jaja ... dodati šećer i mutiti dalje 10 minuta dok masa ne postane bledo žuta. Dodati potom brašno, gustin, prašak za pecivo , liker, ulje... dobro izmešati .Podeliti na 4 dela. Jedan ostaviti neofarban, u drugi staviti crvenu kolačarsku bolju, treći zelenu , a u četvrti kakao.Naizmenično sipati ove 4 mase u pleh obložen pek papirom i prošarati čačkalicom. Peći na 180 stepeni 25 minuta. Još vruće namazati marmeladom i uviti u rolat. Ostaviti da se ohladi.Servirati po želji.

Ćevapi

potrebno je : 650 gr. mlevenog mesa ( mešanog) 50 gr. mrvica 2 kašike senfa 1 kašika aleve paprike soli po ukusu, bibera 1 jaje 2 crna luka iseckana 3 čena belog luka 1 kašičica praška za pecivo prilog od luka : 8 glavica crnog luka grubo seckan 3 kašike sirćeta 2 kašike ulja bibera, soli na vrh noža šećera Postupak pripreme: Sve sastojke izmešati, oblikovati ćevape . U vrućem ulju ispržiti sa svih strana( 7- 10 minuta ). Servirati sa lukom. Luk pomešati sa sirćetom, solju, uljem, pobiberiti i ostaviti da marinira pola sata.

Posne gurabije

potrebno je : 250 ml ulja 1 vanil šećer 1 prašak za pecivo sok od pola limuna sok jedne narandže 500 gr. brašna 6 kašika šećera Postupak pripreme: Izmešati sve sastojke i umesiti testo ( treba da bude malo mekše ). Napraviti 8 valjkova prečnika 2 cm i seći pod kosim uglom u dužini od 3 cm . Stavljati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 15 minuta. Ostaviti da se ohlade 5 minuta i potom uvaljati u prah šećer ( potrebno je otprilike 150 gr. ).

Musaka

potrebno je : 500 gr. mlevenog mesa 100 gr. seckane slanine 2 iseckana crna luka kašičica začina 500 gr. krompira tanko isečenog 700 ml mleka 2 jajeta ravnu kašičicu soli 75 gr. butera Postupak pripreme: Propržiti slaninicu sa lukom, dodati mleveno meso , začiniti začinom i biberom i pržiti 5 minuta. Skuvati tanko isečen krompir . Ako je mladi u pitanju ne treba . Redjati red krompira , red mesa dok se ne utroše sastojci. Pomešati jaja sa mlekom , posoliti i preliti preko musake. Staviti kockice butera i peći na 180 stepeni sat vremena.

Kiflice

pogodne za putovanja i slavlja . Meke su dva do tri dana . Najbolje su uz grčki jogurt  ili turski kefir. Potrebno je : 1 kg brašna tip 400 500 ml mlakog mleka 20 gr. svežeg kvasca pola šolje ulja 1 kašika svinjske masti 2 kašike šećera 1 kašika soli Postupak pripreme: Rastopiti kvasac u mlakom mleku. Izmešati sa ostalim sastojcima i umesiti glatko testo. Ostaviti da se diže 20 minuta. Razmesiti i podeliti na 5 delova. Rukama oblikovati jufke. Rastanjiti svaku jufku , iseći nožem na 12 do 15 delova i uviti u kifle. Staviti u podmazan pleh i ostaviti da se diže 20 minuta. Premazati uljem i posuti susamom . Peći na 200 stepeni 25 minuta.

Slatki san torta

za kokos koru : 5 belanaca , 5 kašika šećera, sok od pola limuna , 200 gr. kokosa, ravna kašičica praška za pecivo , 2 kašike brašna . za čoko- orah koru : 5 belanaca , 5 kašika šećera, ravna kašičica praška za pecivo, 2 kašike brašna , sok od pola limuna , 100 gr. seckane čokolade, 100 gr. seckanih oraha . za fil :10 žumanaca, 5 kašika šećera, 500 ml mleka , 500 ml slatke pavlake , 2 buorbon vanil šećera , 20 gr. želatina , 100 gr. mlevenih lešnika , 100 gr. marcipana. Za marcipan ruže :150 gr. marcipana , 1 kašika kakaoa. za ukrašavanje : 100 ml umućene slatke pavlake i rendane čokolade Priprema : čokoladu staviti u zamrzivač sat vremena . Umutiti 5 belanaca, dodati šećer , seckanu zamrznutu čokoladu, seckane orahe , prašak za pecivo i brašno. Izmešati i sipati u papirom obložen pleh. Peći 30 minuta na 180 stepeni.Ponoviti isto i sa kokos korom.Fil : Prokuvati mleko sa šećerom, vanil - šećerom .. malo ohladiti i dodati omekšali želatin. Sipati u umućena

Palenta " Majami Beach "

Sastojci : 250 gr. kukuruznog brašna 1 litra vode 4 seckana crna luka 200 gr. mesnate slanine ( barene )- iseckane 250 gr. iseckanih šampinjona malo ruzmarina soli ili začina po ukusu( ja sam uzela 1 kašičicu ) .. zavisi koliko je slanina slana 100 gr. kisele pavlake malo rendanog kačkavalja Priprema : Ispržiti crni luk i slaninu, dodati šampinjone i pržiti dalje 5 minuta. Preliti vodom , dodati ruzmarin i začin i prokuvati. Kad proključa, dodati kukuruzno brašno i kuvati uz mešanje 2 minuta. Skloniti sa vatre , dodati kiselu pavlaku . Posuti kačkavaljem. Servirati po želji. Na slici : na zelenoj salati, feferonom, pavlakom , krastavcem i barenom slaninom. ````````````````````

Čupava Kata ili pita

za testo : 4 žumanca 450 gr. brašna 2 kašike likera od jaja ili po želji 1 burbon vanil šećer 1 prašak za pecivo sok jednog limuna 4 kašike šećera 300 gr. putera ili margarina za belance - lešnik masu : 4 belanaca 150 gr. mlevenih , pečenih lešnika 4 kašike šećera u prahu 2 kašike marmelade od kajsije po želji 1 do dve rendane jabuke Priprema : Puter penasto umutiti sa šećerom i žumancima. Dodati brašno, prašak za pecivo i preostale sastojke i umesiti testo. Podeliti na tri dela. Staviti u frižder sat vremena . Ko nije siguran može staviti i sat vremena u zamrzivač. Umutiti belanca sa šećerom u prahu, dodati lešnike ( jabuke ) i marmeladu od kajsija.Prvi deo testa rastanjiti oklagijom i staviti u pleh. Sipati prvi deo mase od belanaca i lešnika .Drugi deo izrendati na trenici i preliti drugi deo mase od belanaca i lešnika. Istreničiti i treći deo testa. Peći na 200 stepeni 20 minuta.Seći na kocke.

Pogačice hleb

potrebno je : 1 kg. brašna 40 gr. kvasca 200 ml mlakog mleka 500 ml mlake vode 1 kašičlca soli 1 kašičica šećera za premazati : 30 gr. margarina Postupak pripreme: Kvasac razmutiti u mleku . Umesiti testo od svih sastojaka i ostaviti 15 minuta da nadodje. Zatim oblikovati 14 pogačica i redjati u plehu za djuveč : 10 dole i 4 gore. Ostaviti testo da nadodje 30 minuta. Peći 50 minuta na 180 stepeni. Još vruće premazati margarinom.

Posne kokos kifle

za kifle -testo : 600 gr. brašna 300 ml svetlog piva 150 ml ulja 1 prašak za pecivo za sirup : 1 šolja šećera 2 šolje vode sok od jednog limuna + : 150 gr. kokosa ( može i oraha, lešnika - po želji ) Postupak pripreme: Od brašna, ulja,piva i praška za pecivo umesiti glatko testo. Oblikovati kiflice i stavljati u podmazan pleh. Peći na 200 stepeni 30 do 35 minuta. Preliti šećernim sirupom. Posle toga uvaljati u kokos. Za sirup: šećer sa vodom ušpinovati  i dodati sok od limuna.

Languške

potrebno je : 6 jaja 6 kašika šljivovice 6 kašika mleka 1 prašak za pecivo 6 kašika šećera 600 gr. brašna 6 kašika ulja Postupak pripreme: Umesiti testo ... ostaviti pola sata da miruje . Razviti na 1 cm debljine i iseći na pravougaonike. Pržiti u dubljem , vrelom ulju i ocediti na kuhinjskom papiru.

Ajvar torta

potrebno je : 8 jaja 350 gr. ajvara 600 gr. kisele pavlake 20 % masti 1 prašak za pecivo 13 kašika brašna 4 kašike ulja 500 gr. krem sira 300 gr. rendanog kačkavalja 200 gr. šunkarice ili šunke 100 gr. seckanih kiselih krastavaca 100 gr. majoneza kečap 150 gr. zelenih maslina Postupak pripreme: Jaja penasto umutiti... posoliti. Dodati 100 gr. kisele pavlake i 100 gr. ajvara , brašno, prašak za pecivo i ulje. Od ove mase ispeći dve kore. Premazati sa preostalim ajvarom. Krem sir pomešati sa 200 gr. kisele pavlake, šunkom, 200 gr. kačkavalja , majonezom , kiselim krastavcima . Namazati obe kore. Tortu premazati sa 300 gr. kisele pavlake ... naneti kečap u prugama i sa čačkalicom ornamentirati. Posuti preostalim kačkavaljem i rasporediti masline po torti. Ostaviti u frižderu 4 sata. Seći na kocke.