Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за септембар 21, 2014

Knedle sa šljivama od kisele pavlake

Neću reći da su brže , niti lakše . Jedina prednost je što ne ljuštite krompire, mada i ove knedle imaju svojih caka. Nemojte očekivati da su kao od krompira, jer je testo kompaktnije . Možda još jedan način da spremite ovaj specijalitet.  Sastojci :  800 gr. kisele pavlake 3,2 % 600 gr. brašna tip 400 meko  200 gr. griza  4 jaja 2 kašike ulja 2 vanil šećera sok jednog limuna  + 14 do 18 očišćenih  šljiva  14 do 18 kocki šećera Mrvice : 300 gr. margarina  100 gr. šećera 300 gr. prezli  Priprema : Prosejati brašno i pomešati sa grizom , vanil šećerom , kiselom pavlakom , uljem, jajima i limunovim sokom. Mešati dok se ne sjedini . Ostaviti smesu dva sata u frižderu da se stegne. U svaku šljivu staviti kockicu šećera i obložiti je testom, brašnjavim rukama ,što je tanje moguće. Prokuvati 3 litre vode sa kašičicom soli u dubljem sudu  i u ključalu vodu stavljati spremljene knedle ( 6 najviše ) . Kuvati 15 do 18 minuta uz okretanje . Ocediti i

Beze šljivopita

za ljubitelje bezea... Sastojci : 200 gr. margarina ili putera 5 kašika šećera 4 jaja 150 gr. brašna tip 400 70 gr. gustina 50 gr. kakao praha 1 prašak za pecivo sok jednog limuna + 750 gr. očišćenih, prepolovljenih  šljiva + 10 belanaca  10 kašika šećera 10 kašika hladne vode sok pola limuna Priprema : Umutiti penasto margarin ( putar ) sa šećerom. Dodati jedno po jedno  jaje uz stalno mućenje. Prosejati brašno sa praškom za pecivo, gustinom i kakaoom i dodati prethodnoj smesi. Na kraju dodati limunov sok i sve sjediniti.  Obložiti pek papirom okrugli pleh prečnika 32 cm i rasporediti testo . Preko testa slagati polovine šljiva.  Peći na 200 stepeni 35 do 37 minuta. Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli. Dodati šećer i hladnu vodu i mutiti dalje 10- tak minuta dok se šećer ne "istopi" i belanca ne udvostruče svoj volumen. Na kraju dodati limunov sok.  Izvaditi iz pećnice skoro pečen kolač i rasporediti umućena belanca